De trotse familie Gerritsen met hun koe Coba en kalf Roza. (foto: Fokclub Over-Betuwe)
De trotse familie Gerritsen met hun koe Coba en kalf Roza. (foto: Fokclub Over-Betuwe)

Voorbeeldkoe Botermeer wint elfde videokeuring

BETUWE - 'Zo horen oudere koeien er uit te zien', jurylid en melkveehouderJos Knoef sprak lovende woorden over de koe Het Meer Botermeer 198 van de familie Giesen uit Angeren, kort nadat hij haar uitgeroepen tot Miss-Overbetuwe.

'Voor mij is de winnaar van de elfde videokeuring van de fokclub Over-Betuwe een voorbeeldkoe als je weet dat ze al acht kalfjes heeft gehad en bijna tien jaar is.’ De fraaie Botermeer kreeg de titel omdat ze volgens de jury niet alleen al veel melk gaf in haar leven, maar ook omdat ze er als tienjarige nog altijd zo jeugdig uitzag. Het was een groot compliment voor haar eigenaren, omdat jurylid Knoef landelijk bekend staat als de melkveehouder die al veel oude koeien fokte. Als iemand verstand heeft van duurzame koeien, dan is hij het wel.

Tijdens een videokeuring laten de boeren hun mooiste koeien aan de jury en een cameraman zien op het eigen bedrijf. De jury licht een aantal weken later, bij het laten zien van de gemonteerde video van alle deelnemers, zijn keuze toe. Zo vertelde Knoef dat bij de oudere koeien Botermeer 198 won en de koe Nieuwe 114 van de familie Vermeulen uit Huissen op de tweede plaats eindigde.

Bij de jonge koeien won Eastland Gloria 1192. De koe van de familie Oosterink uit Angeren bleef Zwarthak 242 van de familie Derksen uit Herveld nipt voor. De derde plaats was voor Coba 36 van de familie Gerritsen uit Gendt. Bij de familie Gerritsen liet dochter Lana Gerritsen nog haar kalfje Roza trots zien aan de jury. Het leverde haar, net als de kalfjes die de kinderen Fenna, Sara, Noor en Luna Oosterink toonden, een mooie beker op.

Pannenkoeken eten bij De Loohof

ZETTEN - Houdt u van een pannenkoek met spek of kaas of gewoon naturel? Kom dan op donderdag 6 juni naar De Loohof.

Door het kookteam speciaal gebakken! U bent welkom vanaf 16.30 uur. Prijs: 5 euro met abonnement, 7,50 euro zonder abonnement.

Kampioen Botermeer wordt getoond aan de jury en de cameraman. (foto: Fokclub Over-Betuwe)