Ontzetting bij Sportclub Bemmel als de titel in 1E definitief is verspeeld aan Longa'30. Maar captain Ricky Houterman en co maken nog kans op promotie. (foto: Dennis Peters)
Ontzetting bij Sportclub Bemmel als de titel in 1E definitief is verspeeld aan Longa'30. Maar captain Ricky Houterman en co maken nog kans op promotie. (foto: Dennis Peters) Foto:

Veel Betuwse clubs onder hoogspanning

Degradatiedreiging en titel- en promotiekoorts

Met nog één reguliere competitieronde te gaan in het amateurvoetbal is het enorm spannend. Voor liefst elf van de achttien Betuwse clubs staat er nog iets op het spel. Een titel, het toetje voor promotie of de dreiging van (nacompetitie tot) degradatie. Zoek de velden op zaterdag en/of zondag (en de weken erna)!

Tekst: Hans Schmeinck

Hoofdklasse: RKHVV is weken geleden al gedegradeerd. Zondag was er een 3-2 thuisverlies tegen Purmersteijn. Daarmee hielpen de Huissenaren streekgenoot/aartsrivaal De Bataven niet in hun strijd onderin. De Gendtenaren wonnen zelf bij concurrent Be Quick Groningen (1-2), maar voor klassebehoud moeten ze zondag zelf hoogvlieger RKZVC verslaan. En dan zijn de oranjehemden nog afhankelijk van overige teams. Anders wacht een zuur toetje.

1E: Sportclub Bemmel speelde lang mee om de titel, maar moest die twee weken geleden thuis laten aan concurrent Longa'30. De roodzwarten gaan op voor de nacompetitie voor promotie. Daarin mag Bemmel de eerste ronde overslaan als het zondag thuis remiseert tegen Tubantia.

2I: Spero heeft ook nog 1 punt nodig en dan haalt het de play-offs voor promotie. Dat moet lukken tegen het reeds afgedaalde Warnsveldse Boys. Maar de Elster club verspeelde eerder al het kampioenschap en is, mede door vele afwezigen, niet in beste doen.

3D: Ook in deze klasse Betuwse kansen op een stapje hoger. HAVO leek rechtstreeks op de titel af te stevenen, maar dreigt deze te moeten laten aan DIO'30. Het kampioenschap kan toch worden gevierd als de Haalderense ploeg zelf in de derby bij DVOL in Lent -dat veilig is- wint en DIO ten onder gaat bij Eldenia. Anders rest HAVO nacompetitie. Dat geldt hoogwaarschijnlijk ook voor Driel, zeker als het zondag buurman en rode lantaarndrager Arnhemse Boys opzij zet.

Wel/Geen toetje

4D: Jonge Kracht eindigt als tweede en wacht mogelijk een zeer smakelijk slot, want de Huissenaren eindigen als tweede en mogen de eerste ronde van de play-offs overslaan. Daarna zal in een tweeluik (9 en 16 juni) met, mogelijk Arnhemse Boys, promotie moeten worden afgedwongen.

Angeren kan het toetje ook nog bereiken, ondanks de smadelijke 2-0 nederlaag bij buurman GVA dat uitgespeeld is, als het thuis concurrent Westervoort verslaat.

4E: OSC (Oosterhout) moet vrezen voor nacompetitie tot lijfsbehoud. Voor klassebehoud moet de ploeg van scheidend trainer Manfred van den Broek uit Angeren drie punten pakken bij kampioen Groesbeekse Boys en dan nog is het afhankelijk van de overige laagvliegers.

5D: SDOO uit Heteren gaat de nacompetitie in voor promotie. SVHA uit Herveld-Andelst speelt om des keizers baard.

Zinderende zaterdag

Bij de regionale zaterdagamateurs ook spanning. Excelsior Zetten is in 3A in nood, het kan nog laatste eindigen en rechtstreeks degraderen. Maar het wordt waarschijnlijk de nacompetitie. In 4B kan Dodewaard het toetje voor promotie bereiken. Dan is winst op nummer laatst Wodanseck noodzakelijk. In diezelfde klasse maken EMM Randwijk en Valburg in een rechtstreeks duel uit wie het laagst gaat eindigen. In 4A kan Elistha uit Elst nog laatste worden, degraderen kan niet.