Afbeelding
Foto:

Leven (lopen) in Vrijheid

ELST – Hardlopers van Running Elst verspreidden het bevrijdingsvuur met hun fakkels door de Overbetuwe. Nieuwe traditie is een feit!

Het is dit jaar voor het eerst dat het Wageningse vuur vorige week vanuit Elst over de rest van de gemeente Overbetuwe is verspreid. Het bevrijdingsvuur dat in Wageningen is ontstoken, als symbolische overgang van herdenken op 4 mei naar vieren op 5 mei, is ook dit jaar weer traditiegetrouw van Wageningen naar Elst gebracht.

Onder één van de 80 loopgroepen die hier aan meededen is de Wandelgroep de Elstars uit Elst. Zij brachten het vuur in een koude tocht van Wageningen via Heteren en Driel naar Elst.

Burgemeester Patricia Hoytink-Roubos stond in de vroege ochtend klaar om de wandelaars een warm welkom te heten, waarna in haar aanwezigheid het bevrijdingsvuur bij het oorlogsmonument ontstoken werd. Vervolgens hebben de wandelaars het vuur overgedragen aan de lopers van hardloopvereniging Running Elst.

Een groot aantal leden van deze enthousiaste club heeft het vuur met fakkels verspreid naar de overige oorlogsmonumenten die onze gemeente rijk is. Zo werden in de vroege morgen deze monumenten in Heteren, Oosterhout Slijk-Ewijk, Herveld-Andelst, Zetten, Randwijk en Valburg in een mooie, eervolle stemming herdacht. Meerdere foto's van dit prachtige initiatief zijn te zien op de website van Running Elst! www.running-elst.nl

Na het volbrengen van deze tocht werden de lopers aangenaam verrast met een goodybag van de Jumbo om vervolgens met de beschikbaar gestelde Snapcar (duurzaam) terug naar Elst gebracht te worden.

Running Elst is er nu al van overtuigd dat dit zeer succesvolle evenement een jaarlijks terugkomende traditie wordt. Aan de enthousiaste leden zal het zeker niet liggen!