Dominee Henricus Slatius

HEMMEN - Op dinsdag 16 april om 20.00 uur zal Wim Huijbrechts, bestuurslid van de Historische Kring Midden-Betuwe, een lezing verzorgen in dorpshuis De Oude School in Hemmen.

Op 13 mei is het 400 jaar geleden dat de machtige landsadvocaat, Johan van Oldenbarnevelt, de grondlegger van de Republiek der Zeven Provinciƫn, na een schijnproces op het Binnenhof werd onthoofd (lees: vermoord). Wim Huijbrechts vertelt onder andere over de rol die de 17e -eeuwse, Herveldse, dominee Henricus Slatius speelde. Uit wrok op de onthoofding van de raadspensionaris werd hij betrokken bij een complot tegen Prins Maurits. Hij werd daarvoor uiteindelijk op gruwelijke wijze gestraft.

De strijd tussen de Remonstranten (Arminianen) en de Contra-Remonstanten (Gomaristen) ofwel de rekkelijken en de preciezen, leidde tot de synode van Dordrecht waar de leerstellingen van de nieuwe Protestantse Staatskerk werden vastgelegd. De opvattingen van de rekkelijken werden, vrijwel compleet, uit de kerkelijke leer verbannen. Zij waren in de synode (kerkvergadering van theologen) sterk ondervertegenwoordigd.

De strijd in de kerk had zich inmiddels uitgebreid op het politieke vlak waar Maurits en van Oldenbarnevelt tegenover elkaar stonden. Maurits wilde zijn invloed sterk vergroten en voerde daarom een ware hetze tegen de raadspensionaris. Zoals altijd is de lezing voor iedere belangstellende toegankelijk, echter, van niet-leden van de Kring vragen wij een bijdrage van drie euro ter bestrijding van de kosten.