Een exotische schildpad bij Aalst, genietend van fraai lenteweer. (foto: Henk van der Kooij)
Een exotische schildpad bij Aalst, genietend van fraai lenteweer. (foto: Henk van der Kooij)

Schildpadden bij Aalst!

BETUWE - Wat huist er al niet in ons Rivierengebied! Op de prachtige lentedag 22 maart, bijna 20 graden!, fietste ik over de Rijnbandijk bij Aalst.

In het plasje in de scherpe bocht van de dijk ligt al jaren een dode boomstam en onwillekeurig kijk je bij het vogelen naar het water. U ziet op de foto wat ik zag: een roodwangschildpad (RWS). Een moerasschildpad met heldergele strepen en – vandaar de naam – een opvallende rode vlek op de wang.


De RWS had ik hier al eerder gezien. Een foto van 13 april 2016 toont zelfs twee exemplaren op dezelfde drijvende boomstam. De soort weet zich dus hier goed te redden. De RWS is een alleseter: eet kleine dieren (bijvoorbeeld kikkers) en waterplanten. Maar in ons klimaat zijn er nog nooit jongen waargenomen. Waarschijnlijk is het in ons land niet warm genoeg.
De soort hoort thuis in het zuiden van de Verenigde Staten en Mexico. De RWS komt op veel plaatsen voor in Nederland, doordat eigenaars de dieren regelmatig in het wild loslaten. Dat zal ook wel met dit dier gebeurd zijn. De import van de RWS is daarom in 1997 in de EU verboden. Terecht. Laten we als mens niet rommelen met de schepping. Voordat we het weten, verstoren we de natuur. Laten we zuinig zijn op al het moois wat het Rivierengebied ons nog biedt.