Teunis van Kleef. (foto: Hans de Zwart)
Teunis van Kleef. (foto: Hans de Zwart)

Repair Café Neder-Betuwe

NEDER-BETUWE - Op woensdag 3 april kan men weer met kapotte huishoudelijke apparaten terecht in het Repair Café in De Notenbalk in Opheusden (tegenover de ingang van de Aldi). Daar staan deskundige vrijwilligers klaar om technische problemen op te lossen of om kleine kledingreparaties te doen.

Inmiddels is het Repair Café Neder-Betuwe een begrip geworden in de regio en zijn al veel mensen geholpen. Vele tientallen apparaten kregen een nieuw leven dankzij de vrijwilligers. Teunis van Kleef is één van hen: "Er gaat bij iedereen wel eens een koffiezetapparaat kapot. De meeste mensen gooien zo'n apparaat dan weg. Zonde! Soms is het een kleinigheid en kunnen wij het probleem oplossen. Ook nog goed voor het milieu!"

De reparaties zijn kosteloos, al wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld. "Met dat geld schaffen we bijvoorbeeld klein materiaal aan om weer anderen mee te helpen", aldus Teunis.

Het Repair Café is een initiatief uit 2009 dat landelijk en later ook zelfs internationaal navolging kreeg. Inmiddels zijn er wereldwijd 1500 Repair Cafés in 33 landen! In 2017 heeft de Stichting Repair Café een online tool ontwikkeld - de repairmonitor - die vrijwilligers in staat stelt reparatiegegevens te verzamelen en te delen via een centrale database. Zo kunnen reparateurs van elkaars ervaringen leren en elkaar versterken.

Het Repair Café Neder-Betuwe is de eerste woensdag van de maand in Opheusden en de derde woensdag in het Dorpshuis in Ochten. Beide 's middags van 14:00 tot 16:00 uur.