Kasteel 'De Parck'
Kasteel 'De Parck' oude prent

De Parck, de Mussenberg en Huis Reeth

Drie verdwenen kastelen bij Elst

ELST - Op dinsdag 9 april om 20.00 uur in Het Wapen van Elst, Dorpsstraat 28 in Elst geeft Historische Vereniging Marithaime een voordracht van Frits Hoogveld over drie kastelen rondom Elst en hun adellijke bewoners.

Enkele eeuwen hebben er in Elst een drietal kastelen gestaan: De Parck, de Mussenberg en Huis Reeth. Aan de hand van de afbeeldingen die bewaard zijn gebleven zullen wij zien hoe deze adellijke huizen er hebben uitgezien en waar ze hebben gestaan.

Vanaf de 15e, maar vooral vanaf de 17e eeuw is er ook informatie over de bewoners bekend: onder andere over de baronnen en baronessen van Lynden, Neukirchen genaamd, Nijvenheim en Hackfort. Zo is bekend welke rol zij in de Over-Betuwe speelden en hoe zij leefden. Dat liep sterk uiteen: van woeste vechtersbazen die er niet voor terugdeinsden elkaar tijdens drinkgelagen aan het zwaard te rijgen, tot militairen en politici. Dezen hadden soms een spectaculaire loopbaan die ook wel tragisch afliep. Ook waren er die het rustige leven van een algemeen geachte landedelman leidden. De laatsten waren overigens in de minderheid.

Ook de vrouwenlevens verschilden nogal: baronessen die tijdens de veldtochten van hun echtgenoten thuis op de zaken pasten en familieleden die rond 1800 een grote politieke rol speelden aan het hof van de Franse koningen. Tot slot bespreken we de reden waarom deze kastelen vrij plotseling en volledig van de aardbodem zijn verdwenen. De toegang is gratis voor leden van Marithaime. Voor niet-leden wordt een bijdrage van drie euro gevraagd.

Kasteel de 'Mussenberg'