Schrijver Johan Faber. (foto: Merlijn Doomernik)
Schrijver Johan Faber. (foto: Merlijn Doomernik)

De dunne lijn tussen feit en fictie

HETEREN - Hoe gebruikt een romanschrijver actuele of historische gebeurtenissen in zijn werk? Schrijver Johan Faber maakt in zijn romans vaak gebruik van waargebeurde verhalen. In zijn hoorcollege op donderdagavond 11 april van 20.00 tot 21.30 uur in Bibliotheek Heteren zal Faber ingaan op de begrippen fictie en non-fictie, en de spanning tussen deze twee genres.

De nieuwste roman van schrijver Johan Faber, 'De eenzame piloot' (april 2018), is geïnspireerd op het verhaal van Mathias Rust, die in 1987 met een Cessna bij het Rode Plein in Moskou landde. Faber gaat aan de hand van zijn eigen werk in op het grijze gebied tussen feit en fictie. Is er een duidelijke grens tussen waargebeurd en verzonnen, of bestaat er ook een grijs gebied? In hoeverre is een schrijver ook een journalist, en vice versa?

Dit college staat garant voor een mooie en interessante avond, met volop gelegenheid voor vragen en discussie. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50 euro, overige bezoekers kopen een kaartje voor vier euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via www.obgz.nl/uni-overbetuwe.

Johan Faber

Johan Faber (1970) is schrijver en journalist. Hij publiceerde een aantal succesvolle non-fictieboeken voordat in 2012 zijn eerste roman 'Wende' verscheen. Voor zijn tweede roman De veteraan ontving hij in 2015 de Dioraphte Literatour Prijs. Zijn nieuwste roman, het in april 2018 verschenen De eenzame piloot, is geïnspireerd op de solovlucht van de Duitser Mathias Rust en op een ontmoeting die Faber had met Rust, jaren geleden in Hamburg.