Ingezonden brief

Provinciale Staten Verkiezingen, de Bible belt op z'n retour!


Nu het stof van deze verkiezingen is neergedaald is het goed om de balans op te maken en in te zoemen op de resultaten in onze regio. De enorme landelijke aardverschuiving, dit in relatie tot de winst voor het Forum voor Democratie, laat ik hier onbesproken. Daar is door de pers en in de media al veel aandacht aan besteed.
Maar ook in onze regio, in het rivieren gebied en in de zo genaamde Bible belt, zijn er veranderingen die opvallen. Minder spectaculair weliswaar, maar zeker van belang! Het unanieme beeld namelijk laat zien dat in àlle gemeenten in onze regio de SGP heeft moeten inleveren. In West Betuwe en Overbetuwe, in Neder-Betuwe, Barneveld en Scherpenzeel, in Buren en Rhenen, in Veenendaal en Ede. In elk van deze gemeenten een daling van het aantal SGP-kiezers van tussen de 1 en 3.5 procent. Gelijktijdig zien we dat in deze gemeenten de ChristenUnie met ongeveer gelijke cijfers stijgt.
Een goede ontwikkeling waaruit blijkt dat het achterhaald fundamenteel reformatisme van de SGP weerstanden oproept bij veel inwoners en langzaam maar zeker plaats moet maken voor de redelijke en maatschappelijk geaccepteerde opvattingen van de ChristenUnie. Ook landelijk zien we deze trend. De zetel prognose voor de Eerste Kamer laat zien dat de SGP zakt van twee zetels naar één zetel en dat de ChristenUnie stijgt van drie zetels naar vier zetels.

Harry Kuyper, Ochten