19 maart Blauwe Kamer. Hoog water bedreigt het legsel van de lepelaar links. Soms is het hogerop veiliger toeven! (foto: Henk van der Kooij)
19 maart Blauwe Kamer. Hoog water bedreigt het legsel van de lepelaar links. Soms is het hogerop veiliger toeven! (foto: Henk van der Kooij)

Water tot aan de vogel'lippen'

BETUWE - Dinsdag 19 maart ben ik weer in de Blauwe Kamer geweest. Altijd boeiend die broedende aalscholvers, blauwe reigers en lepelaars. Op 9 maart was ik hier ook. Toen was de waterstand 6 meter en 14 cm boven NAP. Nu las ik op de peilpaal 6.49 af: 35 cm hoger.

Niet heel spectaculair en toch: ziet u de nesten op de foto genomen vanuit de vogelhut? Links staat een volwassen lepelaar bij een nest met enkele eieren. In het midden: een broedende blauwe reiger. En rechts, weer wat hoger, is het zwart van een broedende aalscholver te zien. Door woningnood broeden deze drie soorten op de enkele eilandjes heel dicht bij elkaar. Ik vraag uw aandacht voor de lepelaar. Het water staat niet tot aan de lippen maar tot aan de eieren! Ja de mens geeft ruimte aan de rivier, maar daar is deze lepelaar nu niet blij mee. Veel mensen in de wereld willen dicht bij water wonen, maar houden vaak te weinig rekening met hoog water. Laat staan een lepelaar. Bij hoog water proberen ze wel het nest te verhogen, maar of deze vogel met zijn takkennest dat gered heeft? Op 21 maart stonden de uiterwaarden bij Rhenen onder water: het water was verder gestegen. Best tragisch: kom je na een lange trektocht uit het verre zuiden, drop je je eieren in een takkennest en dan .. verlies je je legsel door hoog water! Maar wie weet komt dit paar later dit jaar nog aan een vervolglegsel toe.