Voorlichting in de klas. (Lisanne Tasma)
Voorlichting in de klas. (Lisanne Tasma) Lisanne Tasma

Leerlingen houden hun mond gezond

ZETTEN - Tijdens de Week van de mondhygiënist hebben Steffanie Yacoub, Michelle Loh en Maria-Yasemin Beck, studenten Mondzorgkunde Nijmegen op 19 maart de ds. Van Lingenschool in Zetten bezocht.

In het kader van onderwijsproject Hou je mond gezond hebben groep 3 en groep 4 een poetsles en voorlichting gehad. De voorlichting ging over de voeding, mondgezondheid en de verzorging van het gebit. Het onderwijsproject ‘Hou je mond gezond!’, is geïnitieerd en ontwikkeld door het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid. Doel van het lesproject is het bevorderen van een gezonde mond door het terugdringen van cariës (gaatjes) en tanderosie en het stimuleren van tandartsbezoek.
Tijdens het bezoek aan de leerlingen is er spelenderwijs gesproken over het belang van tandenpoetsen en hoe gaatjes ontstaan. De leerlingen van groep 3 en 4 zijn ervaringsdeskundigen als het gaat over wat gezonde voeding is en wat minder gezond is.
Na een leerzame quiz hebben de kinderen zelf ontdekt wat voor een werk een mondhygiënist doet door aan de slag te gaan met poetsen.
Aan het einde van de poetsles hebben de leerlingen de tanden van de poetsknuffels blinkend schoongepoetst als nooit tevoren.

De verslechterde situatie van de kindergebitten in ons land is de aanleiding voor de ontwikkeling van het project. Gebleken is dat 25 procent van de kinderen in Nederland zijn tanden niet of slecht poetst. Meer informatie over het onderwijsproject staat op www.houjemondgezond.nl.

Samen poetsen in de klas. (Lisanne Tasma)