Waar gaat de reis naar toe? (foto: Lieke Roodbol)
Waar gaat de reis naar toe? (foto: Lieke Roodbol) Lieke Roodbol

Taaldorp op het Pantarijn

KESTEREN - Op menig school wordt tegenwoordig nagedacht hoe je op een zo goed mogelijke wijze een vreemde taal overbrengt op de leerlingen. Daarbij wordt er ook gekeken hoe je de spreekvaardigheid toetst. Dit schooljaar heeft het Pantarijn locatie Kesteren samen met de locatie Rhenen opnieuw gekozen om de spreekvaardigheid (mondeling) te toetsen middels een taaldorp. Deze keer in het nieuwe schoolgebouw in Kesteren.

In dit geval was er in de gymzaal een heel Engels/Duits dorp nagebootst. De leerlingen moesten bij binnenkomst onder andere een ticket voor de veerpont kopen, die ze ook weer moesten omboeken door ergens naar toe te bellen vanuit de telefooncel. Tja, dat krijg je natuurlijk als je vrienden maakt op vakantie. Er was een hotel, uitzendbureau, toeristenbureau, een pub en ook het politiebureau mocht natuurlijk niet ontbreken. Al met al een aantal situaties die de leerlingen in het dagelijks leven kunnen meemaken. Maar dan uiteraard volledig in het Engels of Duits.

Het was leuk om te zien hoe de leerlingen het gesprek aangingen in het Duits of Engels. Sommigen praatten zich er met het grootste gemak doorheen, terwijl anderen het zo spannend vonden dat het spellen van hun eigen naam nog knap lastig bleek. Daarnaast had niet iedereen zich even goed voorbereid. Een VVV-kantoor is in Engeland toch echt geen 'vie vie vie', maar een Tourist Information Office.

Al met al kan er worden teruggekeken op twee zeer geslaagde dagen. Zo hebben de meeste leerlingen hun mondeling examen met een prima resultaat kunnen afsluiten! Zo vlak voor de vakantie was dat dan toch een lekker gevoel.

Tja, nu bellen met de camping... (foto: Lieke Roodbol)
Even rustig op een bankje zitten betekend wel Engels praten... (foto: Lieke Roodbol)
Even voorstellen in het Engels. (foto: Lieke Roodbol)
Wellicht als we het samen doen gaat het makkelijker... (foto: Lieke Roodbol)
Zo spannend dat telefoneren dat iederereen tot het laatste wacht... (foto: Lieke Roodbol)