Zij werden geroepen

HEMMEN - Op 19 maart verzorgt de Historische Kring Midden-Betuwe een lezing met als titel 'Zij werden geroepen'. Inleider is Jan van Boeijen. De lezing wordt, zoals gebruikelijk, gehouden in dorpshuis De Oude School in Hemmen. Begonnen wordt om 20.15 uur.

Op 1 december presenteerde Jan van Boeijen het boek 'Zij werden geroepen'. Dit boek gaat over de zes in Nederlands-Indië gesneuvelde militairen die door het monument bij het voormalige gemeentehuis in Andelst worden herdacht. Jan heeft uitgebreid studie gedaan naar het leven van deze mannen.
Het resultaat hiervan is dat in het boek in feite zes biografieën zijn opgenomen. Deze levensbeschrijvingen geven inzicht in het leven in onze dorpen (Zetten, Herveld-Andelst en Oosterhout) in de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw en in de oorlogstijd. Uiteraard komen ook de belevenissen in Indonesië aan bod.
Jan vertelt tijdens deze lezing uitgebreid over de totstandkoming van het boek, waar hij jarenlang aan heeft gewerkt. Natuurlijk is het boek die avond ook te koop. Voor deze gelegenheid met een korting van tien euro (voor 40 euro).

De oorlog in Indië (van 1947 - 1949 met een staartje rond 1960 in Nieuw-Guinea) is in de loop der tijd in de vergetelheid geraakt. Deze oorlog werd gevoerd vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog. De wederopbouw in Nederland was net op gang gekomen en de leefomstandigheden waren nog ver van ideaal, met name in onze zwaar door de oorlog getroffen streek. De lezing is voor iedere belangstellende vrij toegankelijk.