30 januari. Een rammelaar in bokshouding. (foto: Henk van der Kooij)
30 januari. Een rammelaar in bokshouding. (foto: Henk van der Kooij)

Hazen in rammeltijd

BETUWE - Zoals vaker het geval is geweest, was ik weer op ganzenjacht en bevond me daartoe met de auto tussen fietspad en autoweg. Hoewel ik twee grote groepen kolganzen zag van elk ongeveer 600 vogels, kreeg ik geen kolgans met nek-ring voor de kijker.

Wel twee prachtige hazen. Wat zijn ze, als ze er als een haas vandoor gaan, toch vol snelheid en spirit! Schitterend. En wat horen ze toch helemaal bij de graslanden van ons Rivierengebied.
De twee hazen die ik langs de N320 zag, bevonden zich vlakbij de wegberm. Een zoogdierengids vermeldt dat de voortplanting begint in januari. Dan gaan de rammelaars (mannetjes) achter de moertjes (vrouwtjes) aan. Dat dit juist is, bleek op 30 januari. In de rand van de wegberm voltrok zich een paring. Na bevruchting komen de jongen na een draagtijd van ruim zes weken ter wereld.
Op de foto ziet u het mannetje. Hij staat hier op zijn grote achterpoten. Met zijn twee ogen aan weerskanten van de kop kan hij alles om zich heen zien zonder zijn hoofd te draaien. Vergeleken met een konijn heeft een haas grotere oren. De voorpoten zijn duidelijk korter. Rammelaars zijn in de paartijd, de rammeltijd, zeer agressief. Staand op hun achterpoten kunnen ze in de rammeltijd flinke klappen aan elkaar uitdelen en elkaar ook schoppen. Zo’n staande ram etaleert zich dan als het ware in bokshouding. Gelukkig maar dat geldt: soort zoekt soort. De ram koos voor mij het hazenpad.