Mevrouw Hol tijdens uitreiking eerste boek 'De Betuwe' Rhenen in 1957. (foto: familie-archief familie Hol)
Mevrouw Hol tijdens uitreiking eerste boek 'De Betuwe' Rhenen in 1957. (foto: familie-archief familie Hol)

Markante vrouwen

in het Streekmuseum

OMMEREN - Op maandagavond 11 februari zal door mevrouw Ella Kok-Majewska, directeur van het Regionaal Archief Rivierenland uit Tiel een lezing worden gehouden over – vooral -markante vrouwen uit de Betuwe. Ella zal haar verhaal verbeelden met veel historisch archiefmateriaal.

De voordracht zal plaatsvinden in het Streekmuseum Baron van Brakell aan de Provincialeweg 21 in Ommeren. De lezing omvat het tijdpad vanaf de vijftiende eeuw tot recent. In haar lezing zal Ella de nadruk leggen op de Betuwse vrouwen. Vooral over Adriana Hol (Jaan), dochter van een agrariër uit Ingen, die voor onderwijzeres leerde, het fruitteeltbedrijf van haar vader overnam, tussendoor Nederlandse letteren studeerde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Jaan Hol, verwierf haar bekendheid vooral door haar baanbrekende publicaties over de dialectologische (maar ook volkskundige, naamkundige, streekhistorische, enzovoort) publicaties.

Zo ook het, tot op de dag van vandaag, hiervoor geldende standaardwerk ‘De Betuwe’. Het onderzoeken en schrijven deed Jaan Hol naast haar baan als onderwijzeres en fruitteeltster. Mevrouw Hol bleef haar hele leven wonen aan de Brei in Ingen. Het ‘Dr. A.R. Holplein’ is naar haar vernoemd. Naast Jaan Hol zal Ella Kok ook vertellen over vrouwen als Maria van Reigersberg. Dit was de vrouw van Hugo de Groot. Maar ook over schrijfster Lieneke Dijkzeul uit Culemborg zal verhaald worden. Natuurlijk komt ook Pietje Baltus uit Beesd in beeld. De vrouw die ruziede met de bekende politicus dr. Adriaan Kuyper. Aanvang van de lezing is 20.00 uur, zaal open vanaf half acht, toegang gratis!