Roodborst in de winter.
Roodborst in de winter.

Dierengeluiden


Vogels tellen is leuk

HETEREN - Ieder jaar schrijft de vogelbescherming een nationale tuinvogeltelling uit. Dit jaar is er tussen 25 en 27 januari weer in het hele land geteld, dus ook in de Betuwe en ook in Heteren.

Zowel hier bij ons als landelijk is de huismus nog steeds de meest voorkomende tuinvogel met als goede tweede de koolmees. Ook de vink zul je vaak in de tuin aantreffen, meer nog dan de pimpelmees. Als je precies wilt weten hoeveel en welke vogels er bij jouw in de buurt veel en weinig voorkomen kijk dan op www.tuinvogeltelling.nl, tik je postcode in en dan heb je zo een telling op je scherm van de bij jou tien meest voorkomende vogels. Erg leuk om te zien of er bij jouw dezelfde vogels veel voorkomen als landelijk. Ik zag bijvoorbeeld dat er landelijk toch nog wel veel merels voorkomen, staat landelijk op de vierde plaats, maar in de buurt van ons Landgoed Overbetuwe komt de merel veel minder voor. Daar staat de merel op plaats zeven, achter de pimpelmees, turkse tortel en ekster.

In Zetten daarentegen staat de merel wel weer op de vierde plaats en komt de pimpelmees meer voor dan dan vink. De roodborst wordt niet zo vaak geteld omdat hij altijd alleen is in de winter. Wil je bij een volgende telling meedoen dan kun je op dezelfde site vinden hoe je dat doet. Weet je niet precies hoe je de vogels kunt herkennen, kom dan naar de kantine van Landgoed Overbetuwe aan de Uilenburgsestraat 3 in Heteren om een plaat te halen waarop de vogels die geteld worden staan. Tot ziens in onze kantine.