Zorgen voor een naaste met dementie

NEDER-BETUWE - Mensen die zorgen voor een naaste met dementie behoren tot de zwaarst belaste mantelzorgers. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Op maandag 11 februari start de training ‘Zorgen voor een naaste met dementie’.

Een aanzienlijk deel van deze mantelzorgers (90 procent) is overbelast is of loopt een groot risico om overbelast te raken. Dat komt omdat zorgen voor een naaste met dementie veel emoties met zich mee brengt. Misschien reageert degene met dementie niet altijd vriendelijk of zelfs agressief. Dit is soms moeilijk. Daarom is het belangrijk dat mantelzorgers leren omgaan met hun naaste met dementie en het veranderende gedrag van hun partner of ouder. Daardoor vermindert het risico op overbelasting en krijgt de mantelzorger meer grip op de situatie.

In vijf bijeenkomsten op de maandagavonden van 19.30 tot 22.00 uur zal psychosociaal therapeut, Desirée Helmond, belangrijke aspecten rond het zorgen voor een naaste met dementie behandelen. Zij geeft tips hoe om te gaan met bepaald gedrag. Ook is er gelegenheid ervaringen met andere mantelzorgers te delen. Per persoon met dementie kunnen maximaal twee naasten deelnemen aan de training.

In de bijeenkomsten gaat de trainer in op de werking van het geheugen van mensen met dementie, de eerste verschijnselen en de verschillende vormen van dementie, en wordt er aandacht besteed aan de vragen van de mantelzorger.

Voor informatie en aanmelding: Mantelzorgsteunpunt Neder-Betuwe of Buren tel: 0344 602337. Of via de website: www.welzijnrivierstroom.nl. Voor de gehele training wordt een eigen bijdrage van 25 euro per persoon gevraagd.