14 januari 2019. Onze bekendste biologische houthakker bij een nestholte. (foto: Henk van der Kooij)
14 januari 2019. Onze bekendste biologische houthakker bij een nestholte. (foto: Henk van der Kooij)

De biologische houthakker

BETUWE - In ons Rivierengebied komen twee soorten spechten voor, namelijk de grote bonte specht en de groene specht. Misschien ook nog de kleine bonte specht, maar dat is mij niet bekend. De meest algemene specht is de eerstgenoemde, de grote bonte specht. De groene specht komt veel minder voor, maar is door zijn geluid wel van verre te horen.

Kent u dat heerlijke kluuh-kluuh-kluu-kluu-? Ik (Henk van der Kooij) geniet altijd weer van dat jubelend-lachende geluid en heb regelmatig de neiging om het geluid hardop na te bootsen.
Spechten zijn voor het broeden afhankelijk van bomen. Dit gegeven klinkt door in de Engelse naam woodpeckers, wat letterlijk houthakkers betekent. Prachtige naam. Jammer dat wij niet spreken over de grote bonte houthakker. Op de foto ziet u een grote bonte specht bij een nestholte, gefotografeerd op 14 januari vanaf de Rijnbandijk. Het is een vrouwtje, want het mannetje heeft een fraaie rode vlek op het achterhoofd. Ik kan spechten wel eens benijden. Ze hebben ideale klimpoten om tegen een stam omhoog te lopen. Als wij in een kale boomstam omhoog willen komen, hebben we op zijn minst hele bijzondere klimijzers nodig. Die klimpoten veroorzaken wel een apart gedrag bij de specht. Ik stond op de Rijnbandijk en zag de specht langs de stam omhoog schuifelen. Daarbij keerde ze mij de rug toe! Maar, ik heb het niet verkeerd opgevat. Met zo’n klimapparaat en lichaamsbouw moet een specht wel. Elke vogel gedraagt zich zoals die gebouwd is!