Afbeelding
Foto:

Na tien jaar weer derby RKHVV vs Jonge Kracht

Huissense burenruzie nu ieder seizoen

Tekst en foto: Hans Schmeinck

Supporters van RKHVV en Jonge Kracht moesten er maar liefst ruim tien jaar op wachten, maar de strijd tussen de aartsrivalen uit Huissen heeft weer plaatsgevonden. De 'blauwen' wonnen simpel en dik van de 'rooien': 6-2. In het veld maar vooral buiten het veld was er vuurwerk. En dat voor een oefenduel.

Maar er kwamen donderdagavond wel meer dan 300 bezoekers naar de Blauwenburcht, de thuishaven van RKHVV. De kwakkelende hoofdklasser. Opvallend veel fans van Jonge Kracht, titelkandidaat in de vierde klasse D, trotseerden regen en kou en wilden de herstart na ruim tien jaar van de Huissense voetbalderby met eigen ogen zien. Die werd voor het laatst in competitieverband gespeeld in de eerste klasse. Mede doordat de 'rooien' zo zijn afgezakt vond de burenruzie zo lang niet plaats.

En al was het maar een oefenpotje, het hield de gemoederen bezig. 'Ik heb vannacht geen oog dicht gedaan', verklapte een die-hard HVV'fan. Fans van de 'rooien' blijkbaar ook niet, want zij hadden 's nachts graffiti gespoten op tal van plekken op het sportpark. Bij de entree een grote rode cirkel met de letters JK, als ook op de tribune en op een wand van de zogeheten Bult-side stond 'Rooie'. Verder was de middenstip rood gekleurd en waren stoeltjes van een rode streep voorzien.

Enkele uitingen waren al voor het duel schoongemaakt door RKHVV. Voorzitter Jan Kuipers deed het af als kwajongensstreken. ,,Moet kunnen'', zei hij. ,,Het was afwasbaar.'' Jonge Kracht-preses Lambert Nijenhuis was wel gecharmeerd van het fanatisme van zo'n dertig jonge fans die zongen en voor en tijdens de wedstrijd heel veel rookbommen (rood uiteraard) en kanonslagen afstaken. ,,Geweldige sfeer!''.

'Zandsen' en 'stadsen'

De spelers van Jonge Kracht zorgden absoluut níet voor vuurwerk. Zeker niet in de eerste helft. Ze lieten zich te makkelijk terug dringen en voetbalden onherkenbaar rommelig. RKHVV was, ondanks de vele invallers en nieuwe spelers, heer en meester. De 2-0 (goals Thom Boelen en Walter Kiomegni) bij rust had veel hoger kunnen zijn. Maar de keeper Tommie Bongers stond z'n mannetje.

Na rust voetbalde Jonge Kracht met meer lef, maar scoorde juist RKHVV, met een groot aantal basisspelers inmiddels, er nu wel op los; via twee maal Jochem Westhoff en twee keer Rutger Worm. De aartsrivaal scoorde in de slotfase toch nog, twee keer (Fatih en Abdullah Sprenkel). Uiteindelijk wonnen de 'stadsen' dus simpel en ruim met: 6-2.

Zowel de trainers van RKHVV (Ben Gerritsen) als Jonge Kracht (Johan Scholten) en de voorzitters van beide clubs willen dé derby ieder jaar op het programma. ,,Mooi voor Huissen'', aldus Nijenhuis. En Kuipers: ,,Volgende keer bij jullie!''

Nieuwe spelers RKHVV

In het oefenduel met Jonge Kracht draafde er bij RKHVV een nieuwe speler op: verdediger Chiel Willems. Hij speelde lange tijd en maakte een goede indruk. Willems komt over van het –het failliet verklaarde- Lienden en wacht op goedkeuring van de overschrijving. Ook viel Jamai Baltus van AZSV uit Aalten in, al viel zijn inbreng tegen. Het is nog niet zeker of hij wordt toegevoegd aan de selectie van de Huissense hoofdklasser. Dat geldt ook voor de jonge keeper Mike van der Vaart van Vitesse.