Maneswaard. De prachtige fluiteend smienst vanaf de Rijndijk bij Opheusden. (foto: Henk van der Kooij)
Maneswaard. De prachtige fluiteend smienst vanaf de Rijndijk bij Opheusden. (foto: Henk van der Kooij) Henk van der Kooij

Fluitende graseenden

BETUWE - Jarenlang ging ik fietsend naar mijn werk. Heerlijk, elke dag uitwaaien. Als een vogel in de lucht. Alleen moest ik (Henk van der Kooij) er wel voor zorgen dat mijn maag niet leeg raakte, want dan kreeg ik onderweg echt energieproblemen.

Dan dacht ik wel eens – en misschien herkent u zich erin – wat zou het toch makkelijk zijn om bij een energietekort even af te stappen en wat lekker groen gras te grazen. Maar nee, de mens is geen graseter, wij kunnen geen gras verteren. Veel vogels wel. Denk aan zwanen, ganzen en eenden. Ons Rivierengebied is er momenteel rijk aan. Groepen van honderden of duizenden grauwe ganzen en kolganzen zijn nu in onze uiterwaarden volop aanwezig. Maar ook honderden grazende fluiteenden: smienten! Deze eend is ook schitterend om te zien en ook een vreugde om te horen. Smienten zijn zeldzame broedvogels van ons land. In het winterhalfjaar (oktober-april) overwinteren er hier honderdduizenden Scandinavische en Siberische smienten. Ze zijn nu onder meer te zien bij Opheusden langs de dijk bij Maneswaard en in de uiterwaarden langs de Marsdijk bij Rhenen. Op de foto ziet u vijf smienten, links een vrouwtje, midden twee volwassen mannetjes en rechts twee jongere mannetjes. Mannetjes hebben een kastanjebruine kop en een roomgele kruin en voorhoofd. Kenmerkend is hun fluitttoon: een drielettergrepig pu-Wie-oe(rr). Echt een heerlijk gefluit. Laat ze maar fluiten die smienten! Maar bij dichtbij komen gaan ze gegarandeerd op de wieken: dan kun jij er naar fluiten.