Het predikantenbord van de Hiense kerk. (foto: Henk van der Kooij)
Het predikantenbord van de Hiense kerk. (foto: Henk van der Kooij)

Ingezonden brief

Vierhonderd jaar Hiense Kerk

Zaterdag 10 november kon voor het laatst de Hervormde kerk van Hien worden bezocht. Ik heb van deze gelegenheid gebruik gemaakt en – na een warme ontvangst met koffie en thee met cake – onder andere een foto gemaakt van het predikantenbord.

Opmerkelijk is de tekst op het predikantenbord. Wat bedoelen de woorden uit Daniël 12? Christus is de Zon. Zijn dienaren, hier de predikanten, zullen blinken gelijk de sterren van verschillende grootte. Sommige met minder, andere met meer luister. Eén ding hebben ze gemeenschappelijk: de hemelse heerlijkheid. Zij zullen altijd schitteren, nooit vallen. Hoe rijk.
In 1603 werd Broeckhuysen de eerste hervormde predikant van Hien-Dodewaard. Waarom toen? Dat heeft onder meer te maken met 1 april. Op 1 april 1572 veroverden de watergeuzen Den Briel en gelijk de eerste zondag daarna werd in de Sint-Catharijnekerk uit de Bijbel gepreekt! Weet dat de bevolking van de Nederlanden (Nederland en België) 40 jaar lang verdrukt was geweest. Vele tienduizenden waren door de pauselijke inquisitie vanwege het geloof omgebracht. Dit leidde tot de 80(!)-jarige oorlog (1568-1648). Het keerpunt in deze vrijheidsstrijd was de verovering van Den Briel. Heel snel kozen allerlei andere steden voor Oranje en bereikte de godsdienstvrijheid ook Gelderland. Ja, na veel lijden en strijden kwam de Nederlandse staat op.
Nu leven we ruim 400 jaren later. De Hiense kerk is vanaf 4 november 2018 gesloten. Aangrijpend: wij kunnen in alle vrijheid naar de kerk en doen het steeds minder. Waarderen we onze vrijheid wel?

Henk van der Kooij