Volksfeesten in november en december

HEMMEN - Op 20 november om 20.00 uur houdt de Historische Kring Midden-Betuwe in de Oude School in Hemmen een voordracht over 'Volksfeesten in november en december'. Inleider is lid Olga de Boer. Zij gebruikt daarbij allerlei attributen die bij de viering van deze feesten horen.

"Wij vieren in november en december, mede afhankelijk van de streek in het land, een aantal oeroude volksfeesten, die vaak van een Christelijk sausje zijn voorzien.

Sint-Maarten, dat op 11 november valt is eerste. Wie was hij eigenlijk? Bij het Sinterklaasfeest maken we speculaaspoppen en strooigoed. En wij zetten de schoen. Wie is eigenlijk die tegenwoordig zo omstreden zwarte Piet? Met kerstmis versieren wij een spar. Daarna noemen we dit een kerstboom. En waarom heeft de kerstman rood / witte kleding? Is Jezus wel geboren op 24 december in het jaar nul? Ook rond Oud en Nieuw hebben we het altijd druk met knallen en oliebollen. Ben je nieuwsgierig geworden door al die vragen? Kom dan op 20 november naar Hemmen. Iedereen is welkom. Aan niet-leden van de Kring vragen wij een bijdrage van drie euro ter bestrijding van de kosten."