Wespennest.
Wespennest. Foto:

Dierengeluiden: Wespen

HETEREN - Het is bijna november en alle wespen, behalve de jonge bevruchte koninginnen, zullen nu wel dood zijn.

Wespen leven in een kolonie van een koningin, werksters en mannetjes (darren). In het vroege voorjaar komt de jonge koningin uit haar winterslaap en gaat dan een kolonie starten. Ze maakt een nest en legt 10 tot 12 eitjes die ze zelf verzorgt tot er volwassen werksters en darren uitgegroeid zijn. De werksters maken het nest van gekauwd hout dan groter, zodat de koningin meer eitjes kan leggen.

Na het bevruchten van de koningin gaan de darren snel dood. De werksters daarentegen leven door en maken het nest, dat op opgerold papier lijkt, steeds groter en verzorgen de jongen. Wespen voeden hun jongen met vlees, voornamelijk insectenlarven. Zelf eten de ze ook vlees, voornamelijk vliegen en muggen. In de nazomer worden er uit de eitjes geen werksters meer geboren maar alleen mannetjes en nieuwe jonge koninginnen. Als het dan kouder wordt zoekt de bevruchte koningin een plek om te overwinteren en zullen alle anderen uit de kolonie, inclusief de koningin, dood gaan. Een wesp leeft dus heel anders dan een bij. Bijen leven soms ook in een kolonie, maar die kolonie houdt niet op te bestaan in het najaar. Bijen die in een kolonie leven zorgen voor een wintervoorraad. De solitair levende bijen daarentegen gaan wel dood door de kou maar die hebben hun eitjes gelegd in gangetjes waar ze in het voorjaar uitkomen en uitvliegen.

Wij hebben op Landgoed Overbetuwe aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren een bijenhotel staan achter onze geitenwei. Kom maar eens kijken hoe de gangetjes vol zitten met eitjes van bijen.