Bijzondere pijpenkop. (foto: André van Ingen)
Bijzondere pijpenkop. (foto: André van Ingen) Andre van Ingen

Pijpenkoppen

in het Streekmuseum

OMMEREN - Op maandagavond 08 oktober om 20.00 uur wordt er in het Streekmuseum Baron van Brakell aan de Provincialeweg 21 in Ommeren een hele bijzondere lezing gehouden.

André van Ingen uit Lienden, amateur archeoloog en bestuurslid van de Historische Kring, komt die avond vertellen over het mysterie van de kleipijpen. Wat zijn dit? Waar kunnen we deze vinden? Hoe ‘lezen’ we via pijpenkoppen de geschiedenis van de vindplek? Wat is de relatie tussen gevonden pijpenkoppen en de toenmalige economie van die plek? Kleipijpen zijn gemaakt tussen begin 17e eeuw en ongeveer 1970. Daarna waren er geen pijprokers meer van kleipijpen en verdween deze bakindustrie uit Nederland. Kleipijpen werden in heel Europa, maar ook ver daarbuiten gebruikt en gebakken Alleen al in Nederland zijn er, in die bijna vier eeuwen, miljoenen van geproduceerd en vervolgens weggegooid. Wie heeft ze niet gevonden in de moestuin, op een akker, bij ander graafwerk.

De spreker zoekt er al naar sinds zijn jonge jeugd en heeft er vele duizenden van verzameld en beschreven. In Nederland is hij een van de weinige echte specialisten op dit onderdeel van de archeologie. Van alle soorten die André heeft gevonden heeft Van Ingen de herkomst uitgezocht. Maar vooral de relatie tussen deze vindplaatsen en het leven van de toenmalige Nederlanders. Het belooft op 8 oktober, voor jong en oud, een heel leerzame avond te worden. De lezing is gratis. En bij het Streekmuseum is ruim voldoende parkeergelegenheid aanwezig.

Bijzondere pijpenkop (foto: André van Ingen)
Bijzondere pijpenkop (foto: André van Ingen)