Overbetuwe Overbelast
Overbetuwe Overbelast

'Overbetuwe Overbelast' van start!

ELST - Een tiental inwoners van diverse dorpen en buurtschappen in Overbetuwe kwam op donderdagavond 20 september bijeen in Elst om te praten over de plannen van de Provincie Gelderland en de Gemeente Overbetuwe voor een railterminal aan de Betuwelijn bij Valburg. Zij besloten de krachten te bundelen in het verzet tegen de railterminal. Onder de koepel 'Overbetuwe Overbelast' worden publieksacties en juridische stappen voorbereid.

De plannen voor een railterminal zitten nog in de voorbereidende fase. Onlangs werd bekend dat het eerste formele moment een half jaar vertraagd is. Het betreft het ter inzage leggen van het concept-inpassingsplan dat de provincie Gelderland opstelt samen met de gemeente Overbetuwe. Bezorgde inwoners willen deze tijd gebruiken om bewoners van de omliggende buurtschappen en dorpen beter te informeren over de nadelige gevolgen van een railterminal. Denk hierbij aan de tientallen miljoenen gemeenschapsgeld die de plannen gaan kosten maar ook aan geluidsoverlast, extra vrachtwagens die aan- en af rijden, vragen over de veiligheid van wat er in de containers zit en de veiligheid van fietsers bij de kruising met het vrachtverkeer en extra drukte op de toch al overbelaste route tussen Elst en Nijmegen.

Ook wordt er al met advocaten en diverse deskundigen gesproken om de juridische bezwaren voor te bereiden. De deelnemers aan 'Overbetuwe Overbelast' roepen andere bewoners op om mee te doen. Overbetuwe Overbelast is te volgen op Twitter en Facebook. Er worden nog mensen gezocht die een actiewebsite kunnen bouwen en beheren. Ook mensen die zich op een andere manier willen inzetten tegen de komst van de railterminal zijn welkom.

Meedoen of tips? overbetuweoverbelast@gmail.com. Doneren voor de (juridische) acties? Stort je bijdrage op IBAN NL 53 RABO 0332 4209 14 t.n.v. Leefbaar Reeth. Deze rekening is alleen voor acties tegen de railterminal en wordt gecontroleerd door twee deelnemers aan Overbetuwe Overbelast van buiten Reeth.