De spar is een naaldboom.
De spar is een naaldboom.

Dierengeluiden: Herfst

HETEREN - In de herfst bereidt de natuur zich voor op de winter. Wij hebben een klimaat waarbij we vier duidelijke seizoenen hebben. De echte herfst duurt dit jaar van 23 september tot 21 december.

Het tijdstip van de echte herfst wordt bepaalt door waar de zon staat. Als de zon door het zogenaamde herfstpunt gaat is de herfst een fijt. Dit herfstpunt is het punt waarop de dag en de nacht even lang zijn. Daar staat tegenover dat als in het voorjaar dag en nacht even lang zijn de lente begint. Maar het is nu herfst en in de herfst bereid de natuur zich dus voor op de winter. Dit doen een aantal dieren, zoals de eekhoorn, door voor een voedselvoorraad te zorgen zodat ze in de winter niet verhongeren. Andere dieren, zoals egels, eten meer in de herfst zodat ze een behoorlijke vetlaag krijgen en ze slapend de winter door kunnen komen. Sommige planten, zoals naaldbomen maken een laagje vet om hun naalden, zodat ze in de winter minder zullen verdampen. Andere groene planten, zoals eik, beuk en andere loofbomen, onttrekken belangrijke voedingsstoffen uit hun bladeren en slaan die op in hun takken. Door het ontdekken van die belangrijke voedingsstoffen, die wij zien als groen, aan hun bladeren blijven de andere stoffen, die wij als geel, rood en bruin zien, over. Dan maken ze aan het begin van het blad een klein stukje kurk zodat de bladeren tijdens een fikse herfststorm afvallen.

Bij ons op Landgoed Overbetuwe aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren kun je zowel naald- als loofbomen vinden. Kom eens regelmatig kijken of de loofbomen al verkleuren en voelen of de naaldbomen al een vetlaagje krijgen.