Burger Gans RUZ met groende halsring in uiterwaard ten zuidwesten van Rhenen. (foto: Henk van der Kooij)
Burger Gans RUZ met groende halsring in uiterwaard ten zuidwesten van Rhenen. (foto: Henk van der Kooij)

Burger Gans RUZ!

BETUWE - Het gaat vandaag over een Grauwe gans. De foto toont een mannetje. Hij is geboren in 2009 en geringd op 29 juni 2009 in de Millingerwaard. Vanaf zijn ringdatum tot op heden is de vogel ruim vijftig geregistreerd in www. geese.org.

De vogel is op 13 februari 2011 voor het eerst bij ons waargenomen bij Lienden. Op 21 februari 2017 kreeg ik RUZ voor het eerst in de kijker. Vanaf die tijd en vooral dit jaar heb ik RUZ regelmatig gezien ten zuidwesten van Rhenen. Rustend of grazend langs de Marsdijk aan of in de Tollewaard. Op 13 september zag ik de vogel hier weer. Vandaar dit bericht.
De vogel heeft een halsring met de letters R (horizontaal) en UZ (verticaal). Alleen met volledige code en kleur halsring is een gans terug te vinden op internet. Ik spreek zelf nu over burger gans Rivierenland Utrecht-Zuid. De vogel is zo ingeburgerd dat hij hier gewoon thuishoort. En wat een leven: voldoende gras en bij gevaar loop je, wat schommelend, naar de Rijn en zwem je de rivier op. Wij spreken wel eens van domme ganzen. Niet doen. Bijna de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Bij ganzen in het wild kom je dat niet tegen. Ze kunnen veel gras eten, maar nooit meer dan ze nodig hebben. Zij eten gezond en bewegen voldoende. Doen wij als mensen als deze domme ganzen? Doe als de ganzen. Vlieg er toch regelmatig op uit: heerlijk lopend of fietsend door ons prachtig rivierenland!