Tweeede dak WatBeters. (foto: Atama)
Tweeede dak WatBeters. (foto: Atama)

WatBeters voor gezinnen

in financiële nood

HETEREN - Het tweede ‘WatBeters-dak’ is een feit. Na de Brede school in Heteren heeft sinds deze week ook verhuisbedrijf Jacobs in Heteren 268 panelen op het dak. Hiermee hebben de rivierdorpen de volgende stap gezet om hun eigen elektriciteit op te wekken.

De filosofie achter WatBeters is dat we als dorpsgemeenschap zelf grip moeten krijgen op de energie die we inkopen. Door dat te doen, gaat de winst niet naar het energiebedrijf, maar vloeit het terug naar het dorp. Daarvoor plaatst WatBeters ook in samenwerking met lokale scholen en bedrijven zonnepanelen op hun grote daken. Alle opgewekte energie wordt verkocht en de opbrengst komt na aftrek van kosten ter beschikking aan lokale goede doelen. Daar boven op ontvangt de coöperatie per huishouden nog eens 50 euro per jaar van de energieleverancier. Ook dit gaat naar goede doelen. Tenslotte wordt de energierekening van de deelnemers lager, dankzij de belastingvrijstelling over hun opgewekte energie. Zonder dat ze panelen op hun eigen dak hoeven leggen. Kortom: iedereen wordt beter van WatBeters.

Gratis beschikbaar gesteld
WatBeters heeft ervoor gezorgd dat de installateur van de zonnepalen, Atama Solar Energy BV, zestien extra zonnepanelen plaatst op verhuisbedrijf Jacobs. Deze zonnepanelen wil de lokale coöperatie beschikbaar stellen aan gezinnen die door onvoorziene omstandigheden langdurig in financiële problemen zitten. Deze gezinnen in Driel, Randwijk en Heteren en omgeving ontvangen gezamenlijk de komende vijftien jaar een belastingkorting op hun energierekening tussen de acht- en tienduizend euro.