20 aug. Tijgerspin met sprinkhaan als prooi in wegberm bij Nieuwe Waai Lienden. (foto: Henk van der Kooij)
20 aug. Tijgerspin met sprinkhaan als prooi in wegberm bij Nieuwe Waai Lienden. (foto: Henk van der Kooij)

Tijger-strepen bij Lienden!

BETUWE - Je zult maar in de wegberm tussen fraaie rivierdijkplanten lopen met erboven fraaie vlinders en ineens een sprinkhaan zien wegspringen. Nou is dat op zich niet bijzonder, ware het niet dat deze sprinkhaan in een web van een spin sprong. Was hij van mij (Henk van der Kooij) geschrokken? Ik zal het nooit weten.

Mijn ogen werden gelijk naar de webeigenares getrokken. Ik werd gebiologeerd: wat een kleurrijk streperig schepsel! Daar ik mijn fototoestel in de hand had vanwege het fotograferen van vlinders ben ik door de knieƫn gegaan. Eerlijk gezegd had ik geen idee wat voor soort spin het was. Wel zag ik dat de spin vakkundig de sprinkhaan inpakte. Het diertje had gewoon geen schijn van kans. Zo is het natuurleven: eten en gegeten worden.
Thuis wat gegoocheld met google en tot mijn verbazing denk ik dat ik de naam van de spin gevonden heb: tijgerspin of wespspin! Als u de foto bekijkt, snapt u de naam. Het relatief grote vrouwtje heeft een achterlijf met gele, witte en zwarte banden. Vanwege haar wesp- of tijgerachtig uiterlijk laten veel vijanden haar met rust. De tijgerspin is een van de grootste Europese spinnen. De soort komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, maar is tegenwoordig dus ook in Nederland te vinden (in 1980 ontdekt in Limburg). De tijgerspin richt zich vooral op springende en laagvliegende prooien zoals sprinkhanen, libellen en kevers, die tussen de grassen leven. Gelukkig is de spin voor ons ongevaarlijk, want de soort is niet giftig. Toch jammer van die sprinkhaan, maar wat zijn wegbermen toch verrassend.