'Commedia dell’Arte'-spel met maskers
'Commedia dell’Arte'-spel met maskers Foto:

Kunst- en cultuurmanifestatie

'Wereldwijd de Heerlijkheid'

ZETTEN – Op vrijdag 14 september wordt de kunst- en cultuurmanifestatie 'Wereldwijd de Heerlijkheid' op spectaculaire manier geopend. Om 16.00 uur verzamelt zich een bonte stoet bij het huisartsencentrum, Bretagnesingel in Zetten waar het Betuwetreintje en huifkar staan. Daar neemt de dorpsomroeper plaats om op ludieke wijze het dorp Zetten uit te nodigen om in een bonte stoet naar de grens van Hemmen te lopen.

Hier begint de Grande Parade waar performances zich doorlopend herhalen. Acteurs van Toneelgroep Hemmen (TGH) verbeelden in vier personages vier manieren om kunst, natuur en landschap te bekijken: De Geest van Freule Isabella van Hemmen; haar tuinman Edouard; Madeleine de kunstenares en de mysterieuze Eleonore. Naast optredens van TGH zorgen kunstenaars van het Venster en plaatselijke verenigingen zoals Animato, SBOB, L2D, Scouting Band voor bijzondere kunstzinnige optredens tijdens de tocht naar de Ruïne. Rob Hoekstra, regisseur van de Grande Parade is in deze regio vooral bekend van theater 'Over en weer'.

Bij de ruïne, het hart van het landgoed, vindt rond 18.00 uur de eigenlijke opening plaats. Deze wordt geleid door Sjoerd Schwibettus, theatermaker en docent van ArtEZ. Zijn studie over emoties en lichaamstaal kent vele vormen zoals het maken van emotie-maskers en er mee spelen. Voor deze opening wordt een Commedia dell 'Arte spel gespeeld met maskers. Deze verwijzen naar de historische hiërarchie en de sociale gemeenschap. Er zijn altijd knechten en er zijn altijd bazen. Het spel 'Het cadeau van de baron' eindigt met het uitnodigen van burgemeester Toon van Asseldonk om de manifestatie te openen.