Berenklauw
Berenklauw Foto:

Dierengeluiden

Berenklauw mooi maar...

HETEREN - Berenklauw is een witte schermbloemige die bloeit van juni tot oktober. Er bestaan in Nederland twee soorten berenklauw. De gewone of inheemse berenklauw wordt vaak meer dan een meter hoog en heeft mooie witte bloempjes die in een scherm bij elkaar staan.

Deze schermen worden tot ongeveer 10 cm groot. De reuzenberenklauw kan wel tot vijf meter hoog worden en heeft dezelfde mooie witte bloemen in een scherm staan die zo groot is als een paraplu kan worden. De berenklauw is wel mooi, maar ook gevaarlijk,; op de stekelige bladen en de steel zitten bij beide soorten haartjes die, als je ze op je huid krijgt, verschrikkelijk irriteren en ook ontstekingen en zelfs brandwonden kunnen veroorzaken. In de stelen zit sap dat, als je het op je krijgt, onder invloed van zonlicht tweedegraads brandwonden veroorzaakt. Het is dus zaak om de mooie bloemen te bewonderen, maar dan zonder de planten aan te raken. Ben je toch onverhoopt in aanraking gekomen met de plant dan moet je die plaats zo snel mogelijk afspoelen met koud stromend water. Zorg dat na het afspoelen de huid niet in de zon komt door hem af te dekken. Zie je dan toch na enige tijd dat de huid geïrriteerd is, ga dan naar de huisarts om er naar te laten kijken.

Niet alle witte schermen zijn berenklauwen. In juni tot oktober bloeien ook het duizendblad, de wilde peen, de valeriaan en de gewone engelwortel. Als je wilt weten hoe de planten eruit zien, kom dan op een dinsdagmorgen naar de kantine van de camping aan de Uilenburgsestraat in Heteren. Janny kan je al deze schermbloemigen laten zien.