Vera ten Westeneind krijgt de lach even niet van haar gezicht, ze zit in de voorselectie van Oranje <20 en gaat wellicht naar het WK. (foto: archief KNVB)
Vera ten Westeneind krijgt de lach even niet van haar gezicht, ze zit in de voorselectie van Oranje <20 en gaat wellicht naar het WK. (foto: archief KNVB) Foto:

Haalt voormalig voetbalster Jonge Kracht het WK?

Vera ten Westeneind in selectie Oranje

Bijna een jaar geleden liep Vera ten Westeneind een zware blessure op. De uit Huissen afkomstige voetbalster miste daardoor met Oranje <19 het EK en het volledige seizoen bij haar (nieuwe) club PSV. Ze is echter bijna hersteld en gaat wellicht zelfs het WK halen.

Tekst: Hans Schmeinck

Want bondscoach Michel Kreek heeft Ten Westeneind (20) opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor vrouwen onder 20 jaar voor het WK in Frankrijk in augustus. Dat mag opvallend genoemd worden, want de uit Huissen afkomstige verdedigster van PSV Vrouwen is nog herstellende van een knieoperatie van vorig jaar augustus. Vorig jaar juli scheurde ze op een trainingskamp van het nationale team (onder 19 jaar) scheurde ze de kruisband in haar linkerknie volledig af.

Een nachtmerrie voor de bij Jonge Kracht opgeleide speelster, want ze miste het EK en een volledig seizoen bij PSV in de eredivisie voor vrouwen. Een lange revalidatie volgde en onlangs was er een succes. ,,Voluit meetrainen met de groep bij PSV. Dat doe ik nu al enkele weken. En m'n knie voelt goed'', aldus een blije Ten Westeneind.

De lach ging helemaal niet van haar gezicht af toen ze vorige week hoorde dat ze bij de voorlopige selectie zit van de 'Jonge Oranje Leeuwinnen'. ,,Daar spreekt wel vertrouwen in mij uit, ja.''

Definitieve selectie

Ze hoopt woensdag (13 juni) een aantal medische testen in Zeist met positief gevolg af te leggen en de komende tijd nog wedstrijdritme op te doen. Zodat haar ultieme doel, meespelen op een WK, bewerkstelligd kan worden. ,,Meedoen zou fantastisch zijn. Of er in ieder geval bij zijn. Maar het mag niet ten koste gaan van alles. Mijn gezondheid en een goed herstel van het knie zijn nu het allerbelangrijkste en uiteraard ook mijn club PSV. Zij hebben mij zo goed begeleid tijdens mijn revalidatie. Ik wil geen risico's nemen.''

De voormalig speelster van Jonge Kracht uit Huissen en CTO Eindhoven is een van de 24 speelsters in de voorselectie. Op vrijdag 13 juli a.s. maakt bondscoach Kreek de definitieve selectie van 21 speelsters bekend, waaronder drie keepsters.

Het WK wordt gehouden van 5 tot en met 24 augustus en Nederland zit in een poule met Ghana, Nieuw-Zeeland en gastland Frankrijk. De duels zijn op zondag 5 augustus (Nieuw-Zeeland), woensdag 8 augustus (Ghana) en zondag 12 augustus (Frankrijk).

De beste twee gaan door en dan wacht een confrontatie met waarschijnlijk Engeland of Brazilië.

Bizar toeval

Vera ten Westeneind scheurde bijna een jaar geleden de kruisband van haar linkerknie af. Het bizarre toeval wil dat zowel haar moeder Linda (woonachtig in Angeren, vroeger voetbalster bij onder andere Sempre Avanti in Arnhem), àls vader Werner (Huissen, ex-RKHVV) àls broer Koen (Huissen, Jonge Kracht) ook een kruisband afscheurden. ,,Dan grapten ze wel eens 'Nou jij nog Vera!'. Nu kan ik er wel een beetje om lachen, maar vorig jaar kwam het echt op een verschrikkelijk slecht moment.''