Bruine kikker
Bruine kikker Foto:

Dierengeluiden: Springers

HETEREN - Padden en kikkers lijken niet alleen op elkaar, maar zijn ook familie van elkaar. In februari en maart ontwaken beide uit hun winterslaap en zoeken een sloot of poel op om te paren en eitjes af te zetten.

Kikkereitjes liggen dan in grote plakkaten in het water, de eitjes van de pad liggen in lange slierten in het water. Als de eitjes uitkomen en er visjes ontstaan is het verschil heel moeilijk te zien. Ze ontwikkelen zich allebei het zelfde, eerst een een kikkervisje dat na een poosje achterpootjes krijgt. Na de achterpootjes zijn de voorpootjes aan de beurt. In het lichaam van het visje worden de kieuwen dan vervangen door longen en tot slot wordt het staartje afgestoten. Dan is het kleine beestje een kikker of een pad.

Kikkertjes blijven meestal dicht bij het water, op waterplanten of vlak bij op de waterkant. Padjes gaan wat verder van het water af en die kun je dan ook als kleine springertjes wel tot 100 meter van het water aan treffen. Het viel ons dit jaar bij de Boerderij Overbetuwe op dat er veel meer van die kleine springertjes waren dan andere jaren. Afwachten of ze ook nog bij de boerderij in de buurt zijn als ze groot zijn. Als ze groot zijn lijken ze nog wel op elkaar, alleen zijn kikkers, bruine en groene, dan glad en padden hebben bulten op hun lichaam. Ook als ze groot zijn, zijn kikkers altijd dichter bij water dan padden.

Als je naar Boerderij Overbetuwe aan Uilenburgsestraat 1b in Heteren komt, kun je misschien nog een paar van die kleine padjes zien springen. Op www.facebook.com/kinderboerderijoverbetuwe zie je nieuwtjes over de boerderij. Voor informatie bel je 026 4720707.