Ingezonden brief

Onbestaanbaar

De gemeente Nederbetuwe is een voorbeeld als het gaat om, op de dijk langs de Waal bijvoorbeeld, op duidelijke wijze aan te geven wat de snelheid ter plaatse is, soms is dat 30 km, ergens anders 60. Die snelheden gelden natuurlijk 7 dagen per week, zou je denken.

Daar wordt echter verschillend over gedacht door motorrijders, zo u wilt motorduivels. Ga even met me mee op een zaterdag of zondag. Op de dijk bevinden zich fietsers, wandelaars, invaliden met een scootmobiel vaak begeleid door hun hulphond, anderen op een fiets met zijspan waarop iemand zit die niet zelfstandig de weg op kan. Genietend van het prachtige uitzicht en het mooie weer beweegt zich dit genietende volkje voort.

Totdat er een motorrijder nadert, soms een of twee, vaak vijf, tien of meer, deze soms onafzienbare colonne scheurt met snelheden van ver boven die hiervoor genoemde limiet (150?) voorbij, liggend in de bocht, zoveel lucht verplaatsend dat je op zij wordt gedrukt, met veel lawaai en ook stank producerend passeren deze weggebruikers. Nergens controle te bespeuren, geen onzichtbare snelheidsmeters, geen politie, wellicht ook op de motor, niets, niets, niets. Soms wordt een moeder met haar zoon fietsend doodgereden.

Afgelopen week gleed er bij mij een brief in de bus van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Ergens op een provinciale weg reed ik 56, rekeninggehouden met de marge was ik drie (3) km te snel. Of ik 33,00 euro wilde storten.

Nieuw gemeente bestuur, met vier (4) wethouders, onder wie 2 van een partij die zondagrust hoog in het vaandel heeft hangen, denk mee met uw inwoners. Laat hen niet verrekken, maar doe iets. Neem maatregelen, kijk naar gemeentes waar het in het weekeinde verboden is met motorrijtuigen op de dijk te rijden.

Een paar extra borden met daarop de mededeling dat er op zaterdag en zondag geen motorvoertuigen, m.u.v. van aanwonenden, op de dijk mogen komen is al voldoende. Kunt u de kosten daarvan in de begroting opnemen zonder al te lang vergaderen of dat er af kan?

Dank, duizend maal dank.

Overigens werd ik afgelopen maandagmiddag door 2, de borden met 60 en 30 km en de beschildering op het wegdek met dezelfde snelheden door hun snelheid waarschijnlijk niet waarneembaar, motorrijders voorbij gereden alsof het zondag was. Dus het kan ook op een weekse dag gebeuren.

Wij willen allemaal heel thuis komen, gaat u er wat aan doen? Misschien kan de politie helpen, nog beter een rijverbod in het weekeinde, ik doe in de week dan wel de Utrechtse Heuvelrug.

Jan Gerritsen Ochten