Jeugd aan het smeden (foto: J. Huisman)
Jeugd aan het smeden (foto: J. Huisman)

Leerlingen maken kennis met techniek

OVERBETUWE - Vanaf maandag tot en met donderdag zullen ruim 250 leerlingen van de basisscholen uit Overbetuwe deelnemen aan 'Wijzer met IJzer'. Dit project vindt dit jaar voor de achtste maal plaats.

Dit is een Euregionaal project waar leerlingen van scholen uit Nederland en Duitsland met elkaar samenwerken. Alle 22 basisscholen uit de gemeente Overbetuwe zijn door Mondra Opleidingen uit Andelst hiervoor uitgenodigd. Het project vindt plaats in het Duitse Alpen bij de firma Lemken, Europa's grootste producent van aangehangen landbouwwerktuigen.

Dagelijks zal Cees Pronk met een aantal Duitse en Nederlandse collega's samen met de jeugd gaan smeden. Volker Allexi, een Duitse metaalgieter, en Henk Overgoor laten de leerlingen kennis maken met brons gieten en Coert Broekhuizen met aluminium bewerken.

Om de leerlingen te laten zien dat techniek een mooi vak is, smeden alle leerlingen een sleutelhanger, bewerken een aluminium plaatje en gieten een bronzen amulet met hun eigen teken van de dierenriem daarin. Veel aandacht wordt er besteed aan de persoonlijke veiligheid van de leerlingen.

Dit project wordt ondersteund door de gemeente Overbetuwe, OOM, Smepro International, Duflex, MHB Herveld, Bever TMC, Bakker Hydraulics, Van der Pol Heteren, BM Constructies en Smederij Cornelis Pronk.