Dr. P.D. Spies met zijn classicale transcripties (Foto: RAR)
Dr. P.D. Spies met zijn classicale transcripties (Foto: RAR)

Schat aan informatie voor genealogen en historische onderzoekers

BETUWE - Houdt u zich bezig met genealogie of historisch onderzoek en doorzoekt u bronnen in het Rivierengebied? Dan zijn de nieuwe uitgaven van de heer dr. P.D. Spies zeker de moeite van het bekijken waard. Ze kunnen u veel tijd besparen en een schat aan informatie opleveren.

De heer Spies heeft namelijk 6700 pagina’s akten van 1579 tot 1816 uit het Rivierengebied getranscribeerd. Deze transcripties heeft hij nu in achttien delen uitgegeven. Alle delen zijn doorzoekbaar op naam en op zaak en voorzien van voetnoten met uitleg van begrippen. De delen zijn te koop via www.boekenbestellen.nl en in reguliere boekhandels.

De heer Spies transcribeerde deze akten voor het schrijven van zijn dissertatie over de classis van Tiel van 1579 tot 1816. Op deze dissertatie is hij vorig jaar gepromoveerd in de godsgeleerdheid aan de Theologische Universiteit Apeldoorn. De classis is het belangrijkste kerkelijke bestuursorgaan binnen de gereformeerde kerk en hield jarenlang toezicht op de benoeming en het functioneren van predikanten, kosters en schoolmeesters en op de kerkelijke gemeenten en voerde de kerkelijke rechtspraak uit.