Jet Klomp toont trots haar kalf Witje
Jet Klomp toont trots haar kalf Witje Foto:

Verkiezing Miss Over-Betuwe

prooi voor Nieuwe 138

BETUWE - De tiende editie van de videokeuring van de fokclub Over-Betuwe is gewonnen door de koe met de naam Nieuwe 138 van de familie Vermeulen uit Huissen. De twee jaar jonge koe mag daarom de titel Miss Over-Betuwe een jaar lang dragen.

Nieuwe 138 werd dit voorjaar voor het oog van een deskundige jury getoond en tegelijkertijd werden er professionele videobeelden gemaakt. De winnaar is tijdens het tonen van de film aan alle deelnemers in Angeren bekendgemaakt. In totaal deden twintig melkgevende koeien van elf melkveehouders uit de Over-Betuwe mee aan de verkiezing.

De jury tijdens de jubilerende videokeuring was melkveehouder Henk Gieling uit Babberich. Hij prees het fraaie uier, het goede beenwerk en de jeugdige uitstraling van de winnares. 'Een voorbeeldkoe, zo wil je dat jonge koeien er uitzien. Maar ik kan ook genieten van fraaie, oudere koeien.' Gieling doelde op de Zwarthak 137, een 14 jaar oude koe van de debuterende familie Derksen uit Herveld. 'Voor haar leeftijd en hoge levensproductie had ze nog altijd een fraaie uier', meldde Gieling lovend.

De koe Nieuwe 138 won bij de jonge dieren, bij de oudere koeien was die prijs voor Het Meer Botermeer 198 van de familie Giesen uit Angeren. Net als voorgaande edities namen er ook enkele kinderen deel aan de videokeuring. Zo toonde Jet Klomp uit Bemmel haar kalf Witje en liet Noor Oosterink uit Angeren haar kalfje Eastland Fenna Red 1288 zien voor de camera. 'Het is altijd leuk om het enthousiasme van de jeugd te zien', aldus de jury. 'Je ziet dat er veel tijd en energie is gestoken om de dieren zo mooi mogelijk te presenteren. Alle deelnemers dragen bij om deze keuring van de mooiste koeien van de Over-Betuwe tot een succes te maken. Ik zou zeggen: op naar het volgende lustrum!'