Raf Neuhaus van Damvereniging Huissen deed mee aan het NK voor Welpen. Dat was leden van de club al vijftien jaar niet meer gelukt.
Raf Neuhaus van Damvereniging Huissen deed mee aan het NK voor Welpen. Dat was leden van de club al vijftien jaar niet meer gelukt. Foto:

Jonge Huissenaar haalde knap NK

Raf Neuhaus, damhoop van Huissen

Tekst: Hans Schmeinck

Huissen kende en kent vele talenten op damgebied. Een willekeurige greep, Geert van Aalten, Gérard Jansen, Maarten Linssen, Mark Kemperman. Binnen damvereniging VBI Huissen staat een opvolger al klaar. Talent Raf Neuhaus was onlangs het eerste lid van de club sinds 2003 dat zich wist te plaatsen voor NK voor Welpen.

Terwijl het eerste team van damvereniging Huissen een minder seizoen draait (zie kader) is de 10-jarige Raf Neuhaus aan een persoonlijke opmars binnen de club bezig. Zijn moeder Hanneke vertelt: ,,Raf is pas sinds vorig jaar bezig met de sport. Dat begon in 2017 met een toernooi voor schooldammen.'' Daar scoorde de jonge Huissenaar zo goed en vond hij de sport zo leuk, dat hij besloot om zich aan te sluiten bij de roemruchte club en het dambolwerk van Nederland.

Opgericht in 1934 en recordkampioen in de nationale competitie met veertien titels. Raf zal als nieuw lid al snel zijn geconfronteerd met de glorietijden en recente successen van Damvereniging Huissen. Dat Geert van Aalten ooit wereldkampioen bij de jeugd werd, net als Pim Meurs en dat Gérard Jansen het Europees kampioenschap binnenhaalde. En over damtalenten en –toppers als Maarten Linssen, Mark Kemperman, Rob Clerc, Petra Polman, Alexander Baljakin en Guntis Valneris. De twee laatstgenoemden spelen nu nog voor het eerste team en zijn dé sterke troeven.

Moeheid slaat toe

Al op jonge leeftijd laat Raf zich ook gelden. Eerst plaatste hij zich op zaterdag 7 april in de thuishaven van zijn club, 't Koelhuis in Huissen, voor de finale van Nationaal Kampioenschap voor Welpen. Dat was al vijftien jaar niet meer gebeurd. De Huissenaar werd vijfde.

Vóór het NK op zaterdag 12 mei in Hoogeveen kreeg Raf zelfs nog privélessen van de ervaren Alex Mathijsen. Saillant detail: bij de finalisten zijn er significant veel met een Russische achtergrond. De start van Raf was goed met twee overwinningen in de eerste drie partijen, goed voor plaats 7. Daarna werd het allengs minder (lees: alleen nog verliesbeurten). Tussendoor perste Raf er nog een zege uit. Uiteindelijk werd hij 18e van de 20, met drie zeges en zes nederlagen en –opvallend- dus geen enkele remise. Dat tekent het spel van jonge dammers. Alles of niets.

Moeder Hanneke: ,,Hij speelde tegen jongens en meisjes die heel ervaren zijn. Dus voor iemand die nog maar kort damt is dit een prima prestatie. Op een gegeven moment sloeg bij Raf de moeheid toe. Maar volgend jaar wil hij voor een plek bij de eerste tien gaan.''

Vereniging sof, Baljakin top

Het afgelopen seizoen eindigde damvereniging Huissen als vierde in de ereklasse, het seizoen ervoor haalde de club de titel nog binnen. Individuele leden haalden recent wel successen, zo werden Guntis Valneris en Alexander Baljakin respectievelijk 2e en 4e op het WK en werd Baljakin onlangs Nederlands kampioen. Op clubgebied toch nog heuglijk nieuws: de sterke Wouter Ludwig is aangetrokken.