Nieuw initiatief: De Blije Kerk in Driel

DRIEL - Vijf jaar geleden was er sprake van een mogelijke kerksluiting in Driel. Maar de katholieke geloofsgemeenschap in het dorp dacht daar anders over. Vooral een grote groep vrijwilligers afkomstig uit de twee grote, zeer enthousiaste koren.

Deze koren Cantorije en Enjoy, luisteren niet alleen de vieringen op. Veel leden zijn ook op andere wijze actief voor de kerk. Destijds is duidelijk gebleken dat de Drielenaren hun kerk als punt van samenkomst voor vieringen, afscheid nemen of andere zinvolle ontmoetingen niet wilden missen. Tegen alle landelijke verwachtingen in, dat ook in Driel er een terugloop zou ontstaan in aantal vrijwilligers, blijkt daar niets van. In tegendeel, de koren zijn alleen maar beter gaan zingen en de vele werkgroepen zijn goed bemenst.

Naast de weekendvieringen en bijvoorbeeld afscheidsvieringen bij overlijden, vinden vele Drielenaren hun kerk ook bij andere gelegenheden. Dat varieert van de carnavalsmis tot het afscheid van Sinterklaas en van een grote kerstviering voor basisschoolleerlingen tot de jaarlijkse Polenmis die na de Polenherdenking in september wordt gehouden.

Veel Drielenaren zien hun kerk dan ook graag als een actieve, bruisende en blije kerk. Een gebedshuis maar vooral ook een ontmoetingsruimte die licht en vriendelijk aandoet. En ook nog beschikt over een prachtige akoestiek. Een kerk die overdag open is, waar mensen naar binnen kunnen lopen om er een kaarsje op te steken of om zomaar even rust en bezinning te zoeken. Dat alles tezamen heeft een aantal vrijwilligers geïnspireerd om een nieuwe activiteit te starten: de werkgroep De Blije Kerk. Doelstelling van deze werkgroep, die kan functioneren doordat een aantal Drielse inwoners dit financieel ondersteunt, is om te beginnen jaarlijks vijf tot zes concerten in de kerk te organiseren. In een aantal ervan zullen onze koren een rol spelen. Maar er staan ook concerten met andere koren en muziekgezelschappen op het programma. Dit alles gebeurt in goed overleg met het parochiebestuur.

Begonnen wordt met een Maria-Moederdag Concert op zondagmiddag 13 mei. Naast de koren Cantorije en Enjoy treedt als soliste de bekende sopraan Catharina Jansen uit Nijmegen op.

Verder staat onder andere voor dit jaar een concert gepland met jonge Poolse musici van de orkestgroep Promyki Krakowa. Zij zijn bekend van hun optredens tijdens de jaarlijkse Polenherdenking bij het monument in Driel. Eind oktober staat nog een concert gepland waarover binnenkort meer. En in december wordt samengewerkt met het koor Enjoy aan hun jubileumconcert. Enjoy zal daarbij ondersteund worden door een professionele band en een bekende soliste.

Uitgangspunt van de werkgroep is dat mensen de Drielse kerk meer gaan bezoeken. Het een zinvolle ontmoetingsplaats te laten zijn waar mensen met een blij gevoel naar toe gaan maar vooral ook van terugkomen.