Mevrouw Van Manen (vooraan) en gasten en vrijwilligers van Zonnebloem (foto: K. Holtman)
Mevrouw Van Manen (vooraan) en gasten en vrijwilligers van Zonnebloem (foto: K. Holtman)

Kaas en wijnproeverij voor

Zonnebloemgasten in Dodewaard

DODEWAARD - Op 24 april organiseerde de Zonnebloem afdeling Dodewaard een proefmiddag van kaas en wijn in het Nannenberghuis.

Mevrouw Van Manen van kaasboerderij De Hoeve uit Randwijk toonde een power-pointpresentatie over het maken van kaas, vanaf de geboorte van het kalfje tot en met de kaas, die in de winkel van de boerderij te koop is en alles wat daartussen gebeurt.

De kazen worden als boerenkaas verkocht. Cruciaal in het hele proces is de hygiƫne. Ook vertelde ze de verschillen tussen graskaas, boerenkaas, fabriekskaas, oude en jonge kaas. Het is een zeer intensief proces, maar de kwaliteit is dan ook uitstekend. Ook kregen de aanwezigen nog een inkijkje in het ontstaan van De Hoeve, vernield tijdens de oorlog en daarna weer opgebouwd.

Raymond van Vredevoort, wijnliefhebber en hobbyist wijnkenner, nam de gasten van de Zonnebloem mee op een reis door de tijd over het ontstaan van wijn. Ook nam hij iedereen mee door de verschillende wijnlanden en liet iedereen proeven van witte en rode wijnen, ondertussen pratend over zuren,tannine, kurken , champagne en nog meer. Tussen de wijnen door werd er door mevrouw Van Manen verschillende soorten kaas gepresenteerd. Al met al een geslaagde en leerzame middag.

Lezing bij Historische Kring Kesteren

OMMEREN - Op maandag 14 mei vindt bij de Historische Kring Kesteren om 20.00 uur de laatste lezing van dit seizoen plaats.

De heer Bakker komt vertellen over het beruchte kamp Amersfoort, het Polizeiliches Durgangslager Amersfoort (PDA). De lezing vindt plaats in het streekmuseum Baron van Brakell aan de Provincialeweg 21 in Ommeren. De toegang is gratis. Ook niet-leden zijn welkom. Het nieuwe lezingenseizoen begint weer op maandag 10 september.