De bemanning van de Blauwe Bever oefent in de thuishaven in Wageningen de situatie man over boord. Dat gebeurde op een ijskoude zaterdag in maart. (foto: Max Timons)
De bemanning van de Blauwe Bever oefent in de thuishaven in Wageningen de situatie man over boord. Dat gebeurde op een ijskoude zaterdag in maart. (foto: Max Timons)

De Blauwe Bever gaat weer op safari

REGIO- Het is weer tijd voor leuke en misschien ook wel leerzame uitjes. Safarischip De Blauwe Bever biedt daarvoor mogelijkheden en heeft zijn eerste vaartocht dit seizoen inmiddels achter de rug.

Na een succesvol eerste seizoen vorig jaar, werd afgelopen winterperiode ook het onderhoud in eigen beheer gedaan. Vrijwilligerscoördinator Evert van der Stroom kon beschikken over een groep handige klusjesmannen en vrouwen, die het schip onderhanden namen. Hier geldt vooral het adagio: 'Vele (vrijwilligers-)handen maken licht werk'.

En daar blijft het niet bij. Van der Stroom daarover: "Er moet ook getraind worden, zo hebben onze schippers en matrozen allemaal een training Eerste Hulp Verlening gevolgd. Maar er is ook een calamiteitentraining gegeven, waarbij onderwerpen als brandpreventie / bestrijding en man-over-boord werd onderwezen en in de praktijk is geoefend. "Ook een vrijwilligersorganisatie, die evenementen op het water organiseert, dient aan dezelfde veiligheidseisen als professionele aanbieders te voldoen".

Op een ijskoude zaterdag moest een vrijwilliger het water in om als drenkeling gered te worden bij de oefening man-over-boord. Gelukkig wel in een geïsoleerd pak. Van der Stroom is tevreden: "Ook deze zomer kunnen we met een gerust hart onze mooie tochten over de Neder-Rijn en Lek varen tussen Everdingen en Arnhem." Vanaf april tot eind september zijn ruim dertig rivieroevertochten en evenzoveel themavaarten gepland, waarvoor gereserveerd kan worden. Meer informatie over de diverse tochten: www.deblauwebever.nl/reserveren.