Jong konijn (foto: Janny de Vries)
Jong konijn (foto: Janny de Vries) Foto: janny de vries

Dierengeluiden: Babyboom

HETEREN - Het is nog steeds koud, maar daar trekken de meeste dieren zich niet zo veel van aan. De vogels zijn volop aan het nestelen en de lammetjes dartelen al weer door de wei. Bij ons op de kinderboerderij is er afgelopen weken een echte babyboom geweest.

Er zijn lampreien, dat zijn jonge konijnen en biggen, dat zijn jonge cavia's en natuurlijk kuikens. Erg leuk al dat kleine spul, maar het zal nog wel niet afgelopen zijn. De geit is nog in verwachting en de ganzen en eenden in de eendenwei gaan ook gauw broeden. De kippen zijn vast ook nog niet uitgebroed. De pauwen zullen ook wel snel gaan beginnen, want de hanen pronken al weer enige tijd voor de vrouwtjes. Als de eieren gelegd zijn duurt het nog bijna een maand voor ze uitkomen. Als je de jonge pauwen wilt zien moet je dus nog een maandje wachten.

Dat zijn allemaal dieren die bij ons thuis zijn, maar dieren in hun natuurlijke omgeving beginnen ook al. Vorig jaar zaten er om deze tijd van het jaar twee blauwe reigers te broeden in de bomen bij de poel, nu heb ik ze nog niet gezien. De eksters zijn wel al een poosje in de weer met het bouwen van hun nest. Voordat het nest klaar is zijn er veertig dagen voorbij gegaan. Ze bouwen elk jaar een nieuw nest en brengen daar hun jongen groot. De nesten van voorgaande jaren worden bewoond door valken en uilen.

Als je het jonge spul dat bij ons rondloopt wilt zien kom dan eens langs bij de kinderboerderij aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren. Voor meer informatie kun je kijken op www.facebook.com/kinderboerderijoverbetuwe of op www.gezinsboerderij.nl. Wil je bij ons een feestje vieren bel dan met 026 4720707.