Caroline van Gessel is brein omgeving coach bij Zorgcentra De Betuwe (foto: Zorgcentra De Betuwe)
Caroline van Gessel is brein omgeving coach bij Zorgcentra De Betuwe (foto: Zorgcentra De Betuwe) Zorgcentra De Betuwe

Breincoach voor thuiswonende mensen met dementie

NEDER-BETUWE - Dat streepjesbehang en veloursgordijnen bijdragen aan de psychische gezondheid van mensen met dementie, is al langer bekend bij verpleeghuizen. Voor mensen met dementie die thuis wonen, is de invloed van de leefomgeving vaak nog onderbelicht. Terwijl een gunstige omgeving veel onrust kan voorkomen.

Breinomgevingcoach Caroline van Gessel ondersteunt daarom nu ook thuiswonende ouderen met dementie. Zorgcentra De Betuwe biedt de coaching aan met financiële steun van zorgverzekeraar VGZ. Naast geheugenklachten, komen vaak ook gedragsproblemen voor bij mensen met dementie. ‘De mate van dementie wordt mede bepaald door de omgeving waarin iemand verkeert,’ vertelt van Gessel, ‘omdat gedrag vaak een reactie is daarop.’ Vaak blijkt de omgeving waarin mensen met dementie wonen, of hun dag besteden, afgestemd op mensen met gezonde hersenen. Mensen met dementie hebben echter een beschadigd brein. Daardoor kunnen ze onrustig worden.

Binnen Zorgcentra De Betuwe werkt Caroline van Gessel al enige tijd als breinomgevingcoach. ‘Ik adviseer en begeleid mensen met dementie en hun naasten bij niet-begrepen gedrag. Mensen met dementie herkennen vaak zichzelf niet meer. Ze kunnen van streek raken als ze zichzelf in de spiegel zien. De leefomgeving kunnen we dan verbeteren, bijvoorbeeld door een spiegel weg te halen.’

Met financiële hulp van zorgverzekeraar VGZ biedt Zorgcentra De Betuwe deze ondersteuning nu ook aan voor thuiswonende mensen met dementie in de gemeente Buren. Voor vrijblijvende informatie: Caroline van Gessel via 06 23846064 of c.v.gessel@stzdb.nl.

Caroline van Gessel is brein omgeving coach bij Zorgcentra De Betuwe (foto: Zorgcentra De Betuwe)