Ingezonden brief

Neder-Betuwe en de

gemeenteraadsverkiezingen 2018

Nu het stof van de resultaten is neergedaald, is het nuttig de balans op te maken en deze aan
een kritisch oog te onderwerpen.
De SGP heeft haar positie weten te handhaven met 8 raadszetels. De PvdA levert 1 raadszetel in en gaat van 4 naar 3 raadszetels. Het CDA levert 1 raadszetel in en gaat van 3 naar 2 raadszetels. Gemeentebelangen wint 1 raadszetel en gaat van 2 naar 3 raadszetels. De VVD wint 1 raadszetel en gaat van 1 naar 2 raadszetels. De CU behoudt 1 raadszetel.

Evenals in de afgelopen raadsperiode valt de sterke positie van de SGP op. Nu, zelfs meer dan 2-maal groter dan elke andere partij in de gemeenteraad. Natuurlijk, de kiezer heeft gesproken en hiermee is voldaan aan een democratisch proces. Maar dat weerhoudt mij niet zeer kritisch te staan tegenover het ontstane resultaat en de dominante positie van de SGP.
Natuurlijk, de SGP zegt in de te vormen coalitie samen te werken met andere partijen. Gezien echter de getalsmatige verhoudingen is dit een samenwerking die belast is met de macht van de grootste, 8 raadszetels tegenover 2 of 3 zetels maakt het grote verschil. Ook binnen de gemeenteraad kan dit leiden tot spanningen. De andere twee geestverwante partijen met een christelijke grondslag, het CDA en de CU, worden door de overmacht van de SGP gemarginaliseerd. Ze leveren in of behouden slechts 1 zetel.

De resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen bij onze buurgemeenten tenslotte laten een geheel ander politiek beeld zien, enkele cijfers: In Rhenen gaat de SGP van 4 naar 3 raadszetels. In Buren, nul raadszetels voor de SGP. In Overbetuwe, nul raadszetels voor de SGP. In Tiel, nul raadszetels voor de SGP.

In dit licht bezien is het niet vreemd dat de buurgemeenten wel willen praten en op verschillende dossiers willen samenwerken met Neder-Betuwe, maar zeker niet willen samengaan. In hun ogen is en blijft Neder-Betuwe het 'lelijke bible-belt eendje' dat, te spreken met de woorden van de Commissaris van de Koning Clemens Cornielje, geïsoleerd raakt en alleen gelaten wordt.

Harry Kuyper