(foto: Alexander Caly)
(foto: Alexander Caly) Foto: Alexander Caly

De verkiezingen

op het Hendrik Pierson College...

ZETTEN - Afgelopen vrijdag 16 maart heeft het HPC meegedaan aan de landelijke Scholierenverkiezingen die dit jaar voor de 25e keer worden gehouden.

Alle 1139 leerlingen mochten aan de scholierenverkiezingen deelnemen. Er kon van 09.00 tot 15.00 uur worden gestemd. Net als bij echte verkiezingen werden leerlingen niet verplicht om te gaan stemmen. Wel is er in de lessen geschiedenis, mens & maatschappij en maatschappijleer aandacht besteed aan de gemeenteraadsverkiezingen en aan wat de gemeente precies doet.

Tien dagen eerder hebben bijna alle klassen kennis kunnen maken met politici van verschillende partijen in speciale vraag- en debatsessies in de aula van de school. Speciaal voor de gelegenheid heeft de gemeente Overbetuwe stemhokjes en een officiƫle stembus beschikbaar gesteld. Het stembureau werd bemand door leerlingen uit vwo5, die er samen met de organiserende docenten op toe hebben gezien dat de verkiezingen eerlijk zouden verlopen. Uiteindelijk hebben 485 leerlingen hun stem uitgebracht: een opkomst van 42,58 procent.

Opvallend is dat bijna een kwart van de leerlingen op de VVD zou stemmen. Ondanks de te verwachten verliezen, zou het CDA met 18 procent van de stemmen de tweede partij blijven. Verrassende derde zou de PvdA (14 procent) worden, gevolgd door GroenLinks (2,5 procent) als het aan de leerlingen zou liggen. Tot slot blijkt de Christen Unie tot de winnaars te horen (7,28 procent). Opmerkelijk is het achterblijven van de lokale partijen, die volgens de landelijke berichten gemiddeld aan steun zullen winnen.