Ambacht, dienstverlening en winkelnering in het dorp Elst tijdens de 20e eeuw

ELST - Dinsdag 10 april om 20.00 uur verzorgt Historische Vereniging Marithaime uit Elst een lezing van Frits Hoogveld in Het Wapen van Elst aan de Dorpsstraat 28 in Elst onder de titel: 'Ambacht, dienstverlening en winkelnering in het dorp Elst tijdens de 20e eeuw'.

In de eerste helft van de 20e eeuw bestonden er veel ambachten die berusten op handarbeid. Enkele voorbeelden: kleermakers, klompenmakers molenaars, schoenmakers, kuipers, mandenmakers, wagenmakers, zadelmakers en hoefsmeden. De opkomst van de massaproductie, het gebruik van kunststoffen, het verdwijnen van het paard, leidden tot verval van deze ambachten en tenslotte in veel gevallen, tot de totale verdwijning ervan. Daarnaast waren er veel beroepen die nog steeds bestaan, de bakker, de slager en de kruidenier. Ze zijn er nog maar vaak in een totaal andere vorm. Vooral na de wederopbouw kwamen er ook veel nieuwe bedrijven bij die totaal nieuwe producten en diensten verkochten.

Deze avond kijken terug op de tijd dat de ambachtsman , vaak op bestelling, nog zijn eigen producten maakte en verkocht, hoe hij werkte en wat zijn instelling was. Ook kijken we naar de grote veranderingen die in de tweede helft van deze eeuw hebben plaatsgevonden. De verteller put uit verhalen van vroeger die hij in zijn jeugd gehoord heeft maar ook uit eigen ervaring en komt met details, bijzonderheden en anekdotes die mede illustreren hoe de mensen vroeger leefden en dachten en hoe groot het verschil was tussen de wereld van voor de oorlog en de huidige tijd.