Winterkoning
Winterkoning Foto:

Dierengeluiden: Ja... ja... het begint

HETEREN - Ja als je nu buiten bent hoor je heel veel vogels zingen. Dit zijn voornamelijk de mannen die hun territorium willen afbakenen en een vrouwtje willen lokken. Als dat gebeurt dan weet je dat je ook regelmatig vogels met takjes in hun bek ziet. Niet alleen met takjes maar ook met mos, veren en gras.

De meeste vogels maken hun nesten in bomen en struiken, maar koolmeesjes gebruiken ook vaak de nestkasten die wij voor ze ophangen. In de kale nestkast maken ze dan wel weer een nest van takjes en allerlei zacht materiaal. Het winterkoninkje maakt meerdere bolvormige nesten en als er dan een vrouwtje komt die hem aardig vindt, bepaalt zij in welk nest de eieren gelegd worden. De zwaluw gebruikt helemaal geen takjes, die maakt zijn nest van klei en speeksel en plakt het tegen de muur onder de dakgoot of een balk. Zo heeft elke vogel zijn eigen idee over hoe een nest gemaakt moet worden.

Maar er zijn ook vogels die helemaal geen nest maken. Ransuilen bijvoorbeeld maken nooit zelf een nest maar kijken bij het overvliegen of er een geschikt nest is. Zij gebruiken meestal oude kraaiennesten. De uilenwerkgroep heeft bij ons in de spar zo’n nest geplaatst en we hopen nu dat als er een uilenpaar in wil komen wonen. Wil je het nest zien of gewoon de vogels die aan het nestelen zijn bekijken, kom dan langs op Landgoed Overbetuwe aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren. Wil je meer weten over ons natuurgebied of onze kinderboerderij, kijk dan op onze Facebookpagina www.facebook.com/kinderboerderijoverbetuwe of op www.gezinsboerderij.nl. Je kunt voor informatie natuurlijk ook bellen met 026 4720707.