Geen vieringen meer in katholieke kerk in Heteren

HETEREN - In de katholieke kerk in Heteren vinden vanaf 1 januari 2019 geen reguliere weekendvieringen meer plaats. Het bestuur en pastoraal team van de parochie H. Maria Magdalena hebben dat besluit genomen in overleg met locatieraad en pastoraatsgroep van de geloofsgemeenschap O.L.V. Onbevlekt Ontvangen in Heteren.

De terugloop van het kerkbezoek, de vergrijzing en daling van het aantal vrijwilligers, de daling in bijdrage aan de Actie Kerkbalans zijn factoren die aan het besluit ten grondslag liggen. De kerk blijft beschikbaar voor huwelijksviering, avondwake, uitvaart, Allerzielenviering, kerstviering, oecumenische vieringen en gebedsvieringen. Voor eucharistievieringen kunnen de parochianen terecht in het Eucharistisch Centrum in Elst.

De geloofsgemeenschappen worden elk jaar getoetst op vitaliteit. Daarvoor zijn pastorale en bestuurlijke criteria opgesteld. In oktober vorig jaar kwam bij de toetsing in Heteren het beeld naar voren dat er zorg is om de terugloop van het kerkbezoek, zorg om de terugloop van het aantal vrijwilligers, dat meerdere werkgroepen kampen met onderbezetting en dat er zorg bestaat om de dalende financiële lijn. Daarbij werd vastgesteld dat ‘Heteren’ er goed voorstaat op de terreinen van oecumene en diaconie.

In Heteren is op 1 oktober 2015 Herberg De Aandacht gestart. De pastorie is omgebouwd tot plaats waar uiteenlopende activiteiten worden gehouden. Herberg De Aandacht is een initiatief van de parochie. De mogelijkheid bestaat dat het kerkgebouw op termijn onderdeel wordt van Herberg De Aandacht. Dat moet nog nader onderzocht worden.