Grote zilverreigers
Grote zilverreigers Foto:

Dierengeluiden: Grote Zilverreiger

HETEREN - Op het veld aan de andere kant van de Uilenburgsestraat trof ik van de week een tiental grote zilverreigers aan. Grote zilverreigers komen oorspronkelijk uit landen die aan de oostelijke kant van de middellandse zee en rond de zwarte zee liggen. Door verandering van klimaat komen ze nu ook noordelijker.

In Nederland broeden tegenwoordig meer dan tweehonderd paartjes, voornamelijk in de Oostvaarderse plassen, maar ook wel dichter bij huis in de Ooijpolder bij Nijmegen. In de winter zie je echter veel meer van deze mooie zuiver witte vogels met lange gele snavels omdat dan de broedparen uit oostelijk Europa bij ons komen overwinteren. Deze wintergasten zoeken dan plaatsen op waar veel zoet water is. Als je door de Betuwe of het land van Maas en Waal rijdt, zie je ze vast wel. Je kunt ze bijna niet missen, want zo’n grote witte vogel steekt af tegen het in deze tijd donkerder landschap. En als je dan nog het geluk hebt dat de lucht prachtig winterblauw is, ja dan is dat echt genieten. Tja zulke mooie slanke witte vogels hebben wij niet op de kinderboerderij, maar we hebben wel een aantal pauwen, ook witte, prachtige ganzen en ander pluimvee.

"Onze kinderboerderij vind je aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren. Je bent van 10.00 tot 16.00 uur welkom om niet alleen ons pluimvee, maar ook de paarden, geiten, konijnen en cavia’s te bekijken of te knuffelen. Op onze facebookpagina www.facebook.com/kinderboerderijoverbetuwe staan altijd wel wat leuke nieuwtjes. Wil je een feestje bij ons organiseren, neem dan even telefonisch contact op met de receptie van het Landgoed Overbetuwe 026 4720707."