Poëzie viering met gedichten van Joost Zwagerman

ELST - Poëzie viering met gedichten van Joost Zwagerman in de Grote Kerk Elst zondagmorgen 18 februari: ‘Wakend over God’.

Het is boeiend en vruchtbaar om moderne poëzie eens een dialoog te laten aangaan met de poëzie uit de Bijbel. Wat gebeurt er dan? Helpt ons die om onze religieuze ervaring beter te verwoorden? Tijdens een ochtendviering op zondag 18 februari gaan we deze dialoog aan. Centraal staan gedichten uit de laatste bundel van Joost Zwagerman. Gedichten waar hij spreekt over een mystieke zoektocht naar God die hij heeft geschreven vlak voor zijn zelfgekozen levenseinde.

Tevens zal er een mini ‘Zwagerman Passie’ worden uitgevoerd. Organist en componist Dirk Luijmes heeft drie gedichten van Joost Zwagerman op muziek gezet. Deze zullen tijdens de poëzieviering worden uitgevoerd. Een primeur in Nederland. Het projectkoor zal deze mini ‘Zwagerman Passie’ tot leven brengen. Ook zal het projectkoor van IJsbrand ter Haar een lied uit de hedendaagse kleinkunst tot leven brengen dat in gesprek gaat met de poëzie van Joost Zwagerman.

Zwagerman (1963-2015) was een bekend schrijver en was ook geregeld op televisie te zien. Religie was nooit een belangrijk thema in zijn werk totdat zijn laatste gedichten bekend werden die postuum zijn uitgegeven in de bundel Wakend over God. In deze gedichten speelt zich een intense spirituele zoektocht af en soms een geloofsstrijd met God. Maar het is vooral ook een gevecht met zichzelf. Zwagerman kan de desoriëntatie die het contact met God oproept, blijkbaar niet langer ontlopen.